Valgfri foreldrefrihet

Lysbakken spiller gode likestillingskort dårlig.

FEDREKVOTE: 
Hvem vil ha staten inn på barnerom og kjøkken? Ikke jeg, ikke Høyre, og ingen andre jeg har hørt om, skriver Karianne Bjellås Gilje.
Illustrasjonsfoto: Scanpix
FEDREKVOTE: Hvem vil ha staten inn på barnerom og kjøkken? Ikke jeg, ikke Høyre, og ingen andre jeg har hørt om, skriver Karianne Bjellås Gilje. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Smak på ordet. Kvote. Høyt på lista over kjipe ord i det norske språket. Et ord med konsekvenser mange misliker og motarbeider. Én vin og én whiskey i handlekurven. 40 prosent av begge kjønn i styrerommene. Kvoter har blitt løsningen når vi skal vi fordele flasker på flyplasser, stoler i ASA-styrer, globale klimagassutslipp, antall uker foreldrepermisjon: Taxfreekvoter, kvinnekvoter, klimakvoter - og fedrekvoter.

«Bør det være en egen fedrekvote? Eller ønsker du at foreldrene selv skal bestemme hvor mye permisjon hver skal ta ut?» Aftenposten har de siste ukene, med utgangspunkt i sin egen spørreundersøkelse med denne falske motsetningen, laget artikkelserien «Pappa-debatten». Her stokkes arbeidsliv, familieliv, politikk og likestilling så kraftig at man knapt greier å sortere fedrenes og mødrenes varme hjerter fra arbeidslivets ruter, tabeller og strategier.

Hvem vil ha staten inn på barnerom og kjøkken? Ikke jeg, ikke Høyre, og ingen andre jeg har hørt om, uansett politisk overbevisning. Hva vi gjør ved/på/bak kjøkkenbenken sorterer under privatlivets fred. Valgfrihet! Klart det klinger bedre enn kvote når romantiske redebyggere blir spurt om hvordan de ønsker å fordele den rause foreldrepermisjonen den norske stat tilbyr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer