Valgfrihet for barnas skyld

Kontinuitet er viktig for sårbare barn, skriver barnelege.

Trygghet: Det kan være tryggest for barnet at mor har hovedansvaret, sier Trond Markestad.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Trygghet: Det kan være tryggest for barnet at mor har hovedansvaret, sier Trond Markestad. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Pappapermisjon: Det bør være et mål at fedrene tar en del av svangerskapspermisjonen, men den vanlige påstanden om at det alltid er til barnets beste, er for drøy. Nyere forskning understreker hvor viktig trygghet, forutsigbarhet, kontinuitet og det å ha evnen til å tolke små barns skiftende behov, er for senere fysisk og psykisk helse.

Oftest er fedrene like gode som mødrene til å skape en slik ramme, av og til er de bedre, men hele tenkningen rundt fedrekvoten er at alle familier og barn er like. FEDREKVOTE passer for foreldre som har like forutsetninger og barn uten spesielle behov. Men barn og foreldre er svært forskjellige og passer ikke alltid inn i fedrekvotens A4-mønster. Disse familiene er sjelden synlige i den offentlige debatten. Noen barn er særlig sårbare eller krevende, for eksempel kan de ha reguleringsvansker i forhold til å finne ro, spise og sove.

Et lavt stressnivå og trygghet i omsorgsutøvelsen er da vesentlig. Det kan være tryggere for barnet at mor fortsatt har hovedansvaret, både fordi foreldrene er enige om at hun mestrer oppgaven best, og fordi det kan være uheldig med endring de siste ukene før barnet begynner i barnehage.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer