Valgfrihet for gravide på overtid

Gravide opplever unødvendige og urettferdige ulikheter i fødetilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å være gravid på overtid er ikke den beste tiden. Allerede en uke over termin er det lite å hente i å gå lenger. Baby er klar, mor er forsynt av graviditet, permisjonen renner ut, og jo lengre man går, jo mer komplikasjoner risikerer mor og barn — fra de mest alvorlige, til lærevansker og litt lavere IQ som barn. Bare en av 20 føder på termindagen, og først elleve-tolv dager senere regnes man som overtidig (avhengig av terminberegning).

De siste 10 årene døde én av 400 overtidige babyer før, under eller innen første leveuke etter fødsel. I snitt døde årlig elleve babyer man trodde var friske nok til å gå overtid.

Nå forebygges dette ved mange norske sykehus, som i alle land med kunnskapsbaserte retningslinjer. Alle fremstående internasjonale retningslinjer anbefaler at gravide bør undersøkes og tilbys igangsettelse av fødsel en uke etter termin — som et trygt alternativ til å gå lenge på overtid. Studier av tusenvis av gravide har vist at to av tre dødsfall kan forebygges, samtidig som andre komplikasjoner og skader for mor og barn, keisersnitt og kostnader kan reduseres — og gravide blir mer tilfreds.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer