BYTTEAVTALE: Lyst på ny mobil? Med Telenors SWAP kan du bytte hvert år – og så kan andre med mindre å rutte med overta telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BYTTEAVTALE: Lyst på ny mobil? Med Telenors SWAP kan du bytte hvert år – og så kan andre med mindre å rutte med overta telefonen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: SWAP

Valgfrihet og miljø går hånd i hånd

Det er stor etterspørsel etter gode bruktmodeller i andre land. 

Meninger

Jeg viser til leserinnlegget til Lage Nøst, talsperson i Grønn Ungdom og førstekandidat til Stortinget for Miljøpartiet De Grønne i Møre og Romsdal.

Valgfrihet og miljø går hånd i hånd

Nøst skriver at Telenor oppfordrer kundene til å bytte mobil hvert år, og at SWAP verken er bra for miljøet eller mennesker. Det riktige er at SWAP er et mobilprogram som gjør det enklere å bytte mobil for dem som av ulike årsaker har behov for det. Telefonen nedbetales over 24 måneder, og kunden kan når som helst etter avtaleinngåelsen kjøpe ny mobiltelefon.

Kundene ønsker valgfrihet og fleksibilitet, og SWAP imøtekommer dette behovet. Innbyttet skjer ved at kunden leverer fra seg den gamle telefonen, som Telenor sjekker for skader og tømmer for innhold.

Som Nøst riktig påpeker, blir den gamle telefonen klargjort for videresalg i land utenfor Norden. Telenor har en tydelig miljøpolicy, og alle deler av virksomheten skal sørge for at alt elektronisk materiell går til gjenbruk eller resirkulering som er i tråd med internasjonale forskrifter.

Det er stor etterspørsel etter gode bruktmodeller i andre land, og å forlenge mobilens levetid er noe vi legger stor vekt på. Ved å legge til rette for gjenbruk vil flere som ikke er velsignet med den velstanden vi er vant til, få mulighet til å bruke smarttelefoner. Tilgang på internett og smarttelefoner bidrar dessuten til å fremme økonomisk vekst og å løfte mange lokalsamfunn ut av fattigdom.

I sju av ti norske hjem ligger det gamle mobiler i skuffer og skap. Siden 2009 har Telenor, sammen med hundrevis av idrettslag, samlet inn og resirkulert over 600000 mobiler i Norges største miljøkampanje «Brukt mobil – nye muligheter». Denne dugnadsinnsatsen har gitt grasrota i norsk idrett 20 millioner kroner, og materialer i gamle telefoner har kommet til sin rett i ny elektronikk.

Ved å gjøre det forsvarlig og mer bærekraftig å kjøpe ny mobil kan forbrukerne være trygge på at den gamle telefonen blir ivaretatt, enten ved resirkulering eller ved at den får nytt liv hos noen som virkelig trenger den.

Alle våre operasjoner skal kjennetegnes ved at vi tar miljø på alvor, og ingen av Telenors kunder skal iallfall tro at deres mobilvaner utgjør en miljøtrussel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.