JONAS GAHR STØRE  og Jens Stoltenberg varslet 12.000 nye sykehjemsplasser gjennom åtte rødgrønne år. Fasiten var nedslående; 567 nye plasser ble bygget, skriver Parlamentarisk leder i FrP, Harald Tom Nesvik. 
Foto: NTB scanpix
JONAS GAHR STØRE og Jens Stoltenberg varslet 12.000 nye sykehjemsplasser gjennom åtte rødgrønne år. Fasiten var nedslående; 567 nye plasser ble bygget, skriver Parlamentarisk leder i FrP, Harald Tom Nesvik. Foto: NTB scanpixVis mer

Valgfrihet uansett lommebok

FrP har kjempet i årevis for å redusere ventetider for pasienter og sørge for at flere slipper bekymringer og komplikasjoner som venting kan føre med seg.

Meninger

Valgfrihet har en egenverdi. Det er ikke økonomi som er årsaken til at Fremskrittspartiet tar til orde for mangfold i helse- og omsorgstjenestene, men en overbevisning om at ulike tilbud passer ulike mennesker. Gjennom livet gjør vi alle utallige valg. Vi tar det som en selvfølge at valgene tar vi selv — uten myndighetenes innblanding. Men når sykdom eller alderdom inntreffer, mener Arbeiderpartiet valgfriheten skal fjernes med et pennestrøk.

FrP vil beholde offentlig finansiering av helse- og omsorgstjenestene. Vi vil at alle skal ha den valgfriheten Arbeiderpartiet kun unner mennesker med fet lommebok. FrP har kjempet i årevis for å redusere ventetider for pasienter og sørge for at flere slipper bekymringer og komplikasjoner som venting kan føre med seg. Derfor innfører regjeringen fritt behandlingsvalg. Reformen har vært etterlengtet, og hylles av brukerorganisasjonene. Til tross for dette har Ap lovet velgerne at de skal reversere reformen — og slik svekke pasientenes rettigheter — om de vinner valget.

Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg varslet 12.000 nye sykehjemsplasser gjennom åtte rødgrønne år. Fasiten var nedslående; 567 nye plasser ble bygget. Det står respekt av at Ap innrømmer at de feilet i eldreomsorgen, men partiet ønsker fortsatt ikke å gi de eldre en faktisk valgfrihet.

Vi har ingen tro på Ap's skremsel mot private aktører. Vi kan bare se til utviklingen i barnehagesektoren, hvor private bidragsytere har gjort en formidabel jobb for å heve kvalitet, og sikre mangfold og tilgjengelighet. En studie utført av EPSI Norway i 2013 viser at foreldre med barn i private barnehager i snitt er de mest tilfredse. Idretts-, musikk- og friluftsbarnehager har poppet opp i hopetall, og vi ser at barnehager med ulik pedagogikk har blitt etablert til stor glede for både barn og foreldre. Tenk om vi kunne hatt de samme ambisjonene for mangfold i eldreomsorgen.

Jeg og FrP ser ingen grunn til at kommunen skal ha monopol på tjenester som andre kan tilby. Mangfold gir muligheter og utvikling som vil skape et kvalitetsløft i helse- og omsorgstjenestene. Det fortjener våre eldre.