FATTIGDOM: Tonje Lilaas Larsen, daglig leder i Jussbuss, påpeker at det er et problem at mange barn vokser opp i familier hvor de ikke får dekket alle sine behov. Foto: Jussbuss
FATTIGDOM: Tonje Lilaas Larsen, daglig leder i Jussbuss, påpeker at det er et problem at mange barn vokser opp i familier hvor de ikke får dekket alle sine behov. Foto: JussbussVis mer

Debatt: Valg 2017

Valgkamp på de svakes bekostning

I Jussbuss ser vi daglig problemer knyttet til fattigdom og mangel på sosiale ressurser.

Meninger

Forrige ukes «Detektor» skapte debatt om hvilket begrep vi skal bruke om barn som vokser opp i familier med lite ressurser. Det er ryddig å være åpen om hvordan man definerer et begrep når man viser til statistikk knyttet til begrepet.

Når vi har fått klarhet i hva SV mener med begrepet fattigdom, bør det være greit å bruke det, særlig siden dette er en anerkjent definisjon som blant annet EU bruker. At noen som faller innenfor begrepet ikke opplever seg som fattige endrer ikke dette. Poenget er uansett at mange barn vokser opp i familier hvor de ikke får dekket alle sine behov, og det er et problem.

Det er skuffende at debatten dreier seg om hvilket begrep man skal bruke framfor hva man skal gjøre med problemet. Dersom man ikke kan forholde seg til fattigdom på en relativ måte, blir resultatet at vi ikke har fattigdom i Norge. Det er en feig tilnærming til et samfunnsproblem.

I Jussbuss ser vi daglig problemer knyttet til fattigdom og mangel på sosiale ressurser, og disse utarter både juridisk, økonomisk, psykisk og sosialt. For eksempel ser vi flyktninger som ikke har råd til å få familien sin til Norge, løslatte fanger som har mistet tilknytningen til arbeidslivet, mennesker med gjeld som har uhåndterlige renter og familier som lever på sosialstønad.

Dette påvirker integrering, psykisk helse, familieliv, sosiale relasjoner og ikke minst muligheten til å hente seg inn igjen økonomisk. Alle disse situasjonene kan medføre at barn vokser opp i fattigdom. Alle disse situasjonene kan man gjøre noe med hvis den politiske viljen er der. At politikerne og media konsentrerer seg om semantikk framfor realiteter undergraver ansvaret vi har for å handle.

Dette går på bekostning av de svakeste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.