OVERVÅKET
KAMPANJE: Dagens valgkam- panjene gjetter ikke lenger – det er akkurat deg de vil snakke med. De vet hva du vil stemme på og at du iblant «glemmer» det når valg- dagen kommer. De vet at du an- takelig trenger et lite puff. Her ser vi Ronald Reagan i Dixville Notch i 1976 under hans valgturne i New Hampshire. FOTO: NTB SCANPIX
OVERVÅKET KAMPANJE: Dagens valgkam- panjene gjetter ikke lenger – det er akkurat deg de vil snakke med. De vet hva du vil stemme på og at du iblant «glemmer» det når valg- dagen kommer. De vet at du an- takelig trenger et lite puff. Her ser vi Ronald Reagan i Dixville Notch i 1976 under hans valgturne i New Hampshire. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Presidentvalget i USA 2016:

Valgkamp tilbake til fremtiden

Det historisk oppsiktsvekkende i årets valgkamp bakser ikke i gjørma sammen med Donald Trump. Det ligger ryddig og anonymt innlåst på en harddisk i New York.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Håndleddet er presidentkampanjenes ytterste ledd. Det er det som får frivillige og deltidsbetalte knoker til å smelle mot dørpaneler i vippestater fra New Hampshire til Nevada. Der døra åpnes, venter et politisk møte mellom borgere og en oppfordring om å bruke stemmeretten. «Jeg er her for å spørre om du vet hvor du finner ditt valglokale».

Ingen steder er linjene tykkere og lengre i amerikansk valgkamp enn i denne gjetingen av ens egne tilhengere fra stue til stemmelokale.

Men skjult i de millioner av korte og enda kortere samtaler på trammen ligger også det største historiske bruddet i vår tids valgkamper. Når det står noen ved døra di er det ikke lenger fordi du bor i en del av byen der nesten alle er demokrater, eller fordi husene i gata di er så dyre at de som bor i dem nesten helt sikkert vil ha skattelette og republikansk president.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn