LEDER

Valgkampen er i gang

KLAR TIL KAMP: SV-leder Audun Lysbakken.
KLAR TIL KAMP: SV-leder Audun Lysbakken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Den lange valgkampen startet denne helga, da Sosialistisk Venstreparti møttes til sitt første landsmøte etter åtte år i regjering. Heretter offisielt kalt «SV - Sosialistisk Venstreparti», slik at også forkortelsen kommer på valgsedlene.

SV har ligget lenge under sperregrensa på meningsmålingene, partileder Audun Lysbakken er minst populær av alle partilederne på Stortinget og partiets velgere er blant de minst lojale av alle.

Venstresida i partiet vant flere symbolske seire i den klassiske fløykampen denne helga. Den nye, karismatiske nestlederen Oddny Miljeteig står klart til venstre i partiet og Ingrid Fiskaa beholdt plassen i sentralstyret. Vedtakene om at bombingen i Libya var feil, at SV fortsatt er imot Nato og at partiet vil stoppe kjøp av nye jagerfly er klassiske SV-saker i grunnfjellets ånd. Problemet er at SVs grunnfjellbare utgjør to prosent av velgerne. Landsmøtet var muligheten til å oppildne alle de tillitsvalgte som nå skal tilbake for å verve kandidater og velgere, men for mye av tida gikk til å debattere symbolpolitikk.

Velgerne flykter ikke til venstre, men til Arbeiderpartiet. Ved stortingsvalget for to år siden var det ikke utenrikspolitikk, men miljø, utdanning og fattigdom/fordeling som var de tre viktigste sakene for SVs velgere. På miljø og klima har partiet som kjent møtt sterk konkurranse fra Miljøpartiet De Grønne, som akkurat nå konkurrerer med SV om å stille flest lister i høstens kommunevalg. På skole og utdanning hadde SV før ekstremt høy troverdighe. Etter å ha sittet med flere kunnskapsministre i den rødgrønne regjeringen har tilliten stupt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.