Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valgkampen er i gang

KLAR TIL KAMP: SV-leder Audun Lysbakken.
KLAR TIL KAMP: SV-leder Audun Lysbakken. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lange valgkampen startet denne helga, da Sosialistisk Venstreparti møttes til sitt første landsmøte etter åtte år i regjering. Heretter offisielt kalt «SV - Sosialistisk Venstreparti», slik at også forkortelsen kommer på valgsedlene.

SV har ligget lenge under sperregrensa på meningsmålingene, partileder Audun Lysbakken er minst populær av alle partilederne på Stortinget og partiets velgere er blant de minst lojale av alle.

Venstresida i partiet vant flere symbolske seire i den klassiske fløykampen denne helga. Den nye, karismatiske nestlederen Oddny Miljeteig står klart til venstre i partiet og Ingrid Fiskaa beholdt plassen i sentralstyret. Vedtakene om at bombingen i Libya var feil, at SV fortsatt er imot Nato og at partiet vil stoppe kjøp av nye jagerfly er klassiske SV-saker i grunnfjellets ånd. Problemet er at SVs grunnfjellbare utgjør to prosent av velgerne. Landsmøtet var muligheten til å oppildne alle de tillitsvalgte som nå skal tilbake for å verve kandidater og velgere, men for mye av tida gikk til å debattere symbolpolitikk.

Velgerne flykter ikke til venstre, men til Arbeiderpartiet. Ved stortingsvalget for to år siden var det ikke utenrikspolitikk, men miljø, utdanning og fattigdom/fordeling som var de tre viktigste sakene for SVs velgere. På miljø og klima har partiet som kjent møtt sterk konkurranse fra Miljøpartiet De Grønne, som akkurat nå konkurrerer med SV om å stille flest lister i høstens kommunevalg. På skole og utdanning hadde SV før ekstremt høy troverdighe. Etter å ha sittet med flere kunnskapsministre i den rødgrønne regjeringen har tilliten stupt.

SV går inn i kommunevalgkampen med valgkampsaker som vedtaksgaranti mot flere prøver og tester som lærerne ikke selv ønsker og en tillitsreform i eldreomsorgen og skolen.

Helgas to viktigste grep er den nye partisekretæren Kari Elisabeth Kaski og satsingen på en leksefri heldagsskole. Hun er miljøbevegelsens kanskje største pedagog, saken er et slikt stort grep som må til om SV igjen skal reise seg. Men å få gjennom en slik sak i samarbeid med Arbeiderpartiet er lettere enn å få æren for det. Da må Audun Lysbakken snakke like monomant om heldagsskole som Kristin Halvorsen gjorde om barnehage. Det gjorde han ikke denne helga.

Hele Norges coronakart