STÅR SAMMEN: Patriark Bartholomeus I av Konstantinopel ogUkrainas president Petro Porosjenko i Istanbul i helga. Foto: AFP / NTB Scanpix
STÅR SAMMEN: Patriark Bartholomeus I av Konstantinopel ogUkrainas president Petro Porosjenko i Istanbul i helga. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Kirkestrid

Valgkampen har startet

Den ukrainske presidentvalgkampen startet i Istanbul i helga, da Ukraina fikk sitt patriarkat i julegave.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Til tross for at anerkjennelsen var en kirkelig handling, så var det Ukrainas president Petro Porosjenko som spilte hovedrollen på ukrainsk side da patriarken av Konstantinopel formelt ga den nye ukrainske kirka sin uavhengighet i helga. Det skjedde på lørdag, rett før ortodoks julaften som var natt til idag.

Det er Bartholomeus l. som er patriark av Konstantinopel, og dermed Den første blant likemenn av de ortodokse patriarker, som har åpnet for å gi et eget patriarkat til det ukrainske ortodokse kirka, som ble etablert først i midten av desember i fjor. Porosjenko benyttet anledningen til å takke Bartholomeus.

- Jeg vil takke for motet til å ta denne historiske beslutningen. Jeg vil takke generasjoner av ukrainere som har drømt, og til slutt sendte Gud oss den ortodokse kirka i Ukraina, sa Porosjenko.

Gud kan som kjent brukes til så mangt. I dette tilfellet så brukes det guddommelige til å fremme Porosjenkos valgkamp til presidentvalget 31. mars. Han har i hele fjor høst ligget etter på meningsmålingene, på 3. eller 4. plass, blant de sannsynlige kandidatene, med støtte fra bare så vidt over fem prosent av velgerne. Porosjenko har mistet støtte fordi han ikke har klart, eller villet, bekjempe den endemiske korrupsjonen.

Tidligere statsminister Julia Tymosjenko leder på meningsmålingene, med rundt 15 prosent oppslutning. Porosjenkos håp om gjenvalg ligger i å komme på andre plass, og så utfordre den kontroversielle Tymosjenko i andre valgomgang. Det er liten tvil om at Porosjenko bruker suksessen med å få den ukrainske kirka anerkjent av Konstantinopel for alt det er verdt for å bedre sine sjanser til gjenvalg.

Ved å være frontfigur for den kirkelige suksessen dyrker Porosjenko også konflikten med Russland som kirkestriden har skapt. Den russiske ortodokse kirka meldte seg i november ut av det ortodokse kirkefellesskapet,i et såkalt skisma, i protest mot forberedelsene med å gi Ukraina sitt eget patriarkat. Dermed har kirkestriden mellom Russland og Ukraina fått en åndelig, kulturell og ideologisk - for ikke å si en hellig - dimensjon. Det gjør bruddet mellom de to i utgangspunktet broderfolkene enda mer definitivt.

Og mens Porosjenko er bestevenn med gud, så er ikke den russiske presidenten Vladimir Putin noe dårligere. Ifølge patriarken for den russisk ortodokse kirka, Kirill, så er Putin intet mindre enn «et Guds mirakel» for Russland.

Men kirkestriden har også en i høyeste grad materiell side. Putin har selv advart om «en sterk konflikt, hvis ikke blodsutgytelse», hvis den nye ukrainske kirka skulle prøve å overføre eiendom som idag er på Moskva-patriarkatets hender. Og det er liten tvil om hva er er Ukrainas ambisjoner, det er at den nye ukrainske ortodokse kirka skal ta over kirkebygg, klostre og kirkedekorasjoner. Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har de siste ukene ransaket kirker og prester som tilhører Moskva-patriarkatet. SBU sier de som har fått besøk er mistenkte for å «spre hat».

Patriark Bartholomeus har kritisert Moskva-patriarkatet etter at det meldte seg ut av det ortodokse kirkefellesskapet i november. Han har denne kommentaren til den russiske utmeldingen, som er en slags kirkehistorisk atombombe.

- Jeg er sikker på at snart vil vår søster-kirke i Russland angre for denne ekstreme beslutningen (om å melde seg ut).

Det kirkehistoriske perspektivet er selvsagt nærmest uendelig. Så det kan hende at Bartholomeus en gang får rett. Men i perspektivet for vanlige dødelige så er ikke patriarkens profeti særlig sannsynlig. Skilsmissen mellom Russland er først og fremst politisk. Men den sementeres nå ideologisk og kulturelt med kirkesplittelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.