Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Valgkampen i Hollywood

Hollywood-veteranen Meryl Streep synes filmselskapenes kamp for å få sine filmer og skuespillere Oscar-nominerte er smakløs. Selv er hun blitt nominert 12 ganger.

LOS ANGELES (Dagbladet): Selv om Academy of Motion Picture Arts and Sciences skal belønne de beste filmene hvert år, har kampen om Oscar-statuetten også alltid dreid seg om aktive kampanjer og politikk. DreamWorks eller Miramax? Nicole Kidman eller Kathy Bates? Jack Nicholson eller Daniel Day-Lewis?

En Oscar-nominasjon handler om mye mer enn hva du har gjort foran eller bak kameraet. Det er ofte like avgjørende hvem som liker hvem både på og utenfor lerretet, hvem som representerer Hollywood på best mulig vis - og ikke minst: hvem som har mest penger og makt.

- Det er alarmerende at Oscar-kampanjene minner stadig mer om en politisk valgkamp. Jeg synes det er smakløst. Det vil ikke være lenge før vi ser tv-reklame for å markedsføre de beste filmene og skuespillerne, sier Streep, som har sikret seg Oscar-statuetten to ganger av de 12 mulighetene hun har hatt . Bare Katharine Hepburn har vært nominert like mange ganger.

TIRSDAG ETTERMIDDAG norsk tid, halv seks om morgenen i Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills, vil årets nominerte til den 75. Oscar-utdelingen bli offentliggjort.

Meryl Streep vil trolig igjen være på nominasjonslista, kanskje både for sin sentrale rolle i «The Hours» og birollen i «Adaptation», to filmer som også ligger godt an i kampen for beste film. Det samme vil hennes to medspillere i «The Hours», Nicole Kidman og Julianne Moore. Mr. Hollywood, Jack Nicholson, fikk Golden Globe for sin tolkning av Warren Schmidt i den svarte komedien «Hva angår Schmidt», men det spørs om Mr. Anti-Hollywood Daniel Day-Lewis endelig får prisen han fortjener for sin overbevisende jobb som «Bill the Butcher» i «Gangs of New York». Martin Scorsese, som har arbeidet i over 30 år med «Gangs of New York», har alltid vært for kontroversiell for Hollywood, men en av de største levende amerikanske filmmakerne kan endelig få sin første Oscar denne gang.

Men det endelige resultatet av årets store valg i Hollywood får vi først 23. mars.

DE ALLER FLESTE FILMENE som er med i sluttspurten om nominasjonene, kom ut i USA på tampen av fjoråret. Filmselskapene vet at akademiets 5739 medlemmer også husker dårlig. For å holde på aktualiteten kommer filmene med Oscar-potensial stort sett ut i november og desember i USA. De fleste filmene som sikrer seg en nominasjon eller to, vil komme ut i Norge før selve utdelingen i Kodak Theater i Hollywood. En nominasjon betyr mer oppmerksomhet rundt filmen. Da vil flere se filmen - og mer penger vil komme inn på kontoen til filmselskapet.

FORUTEN PRESTISJEN en Oscar-nominasjon eller aller helst en Oscar-statuett medfører, er det også flere filmselskaper som trenger å tjene inn alle dollarene de har pøst inn i kampen for å skyve fram sine filmer, skuespillere, regissører, forfattere, lydspesialister og komponister. Å være med i Oscar-løpet er en pengegalopp, der store summer brukes på ymse former for markedsføring. I tillegg til store annonsekampanjer i aviser og magasiner, kappes Hollywood om å arrangere de gjeveste cocktailfestene og storslåtte middagsselskaper. Gaver sendes ut til akademiets medlemmer, og flere skuespillere har sågar banket på døra til nøkkelpersoner i akademiet med en overraskelse under armen.

Men kampen har bare så vidt startet. Filmselskapene trår for alvor til når de har fått sin film nominert. Da er målet selvsagt å sikre seg den gamle, men fortsatt gylne mannen.

Oscar-favorittene

Første runde av Hollywoods årlige valgkamp er over tirsdag. Disse filmene og skuespillerne vil trolig være på nominasjonslista for de viktigste kategoriene foran årets Oscar-utdeling.

Beste film :

«Chicago», «The Hours», «The Pianist», «Hva angår Schmidt», «Gangs of New York».

Beste mannlige skuespiller :

Jack Nicholson, «Hva angår Schmidt». Daniel Day-Lewis, «Gangs of New York». Adrien Brody, «The Pianist». Richard Gere, «Chicago». Nicolas Cage, «Adaptation».

Beste kvinnelige skuespiller:

Nicole Kidman, «The Hours». Julianne Moore, «Far From Heaven». Renée Zellweger, «Chicago». Diane Lane, «Unfaithful». Salma Hayek, «Frida».

Beste mannlige birolleinnehaver:

Chris Cooper, «Adaptation». Dennis Quaid, «Far From Heaven». Paul Newman, «Road to Perdition». Ed Harris, «The Hours». John C. Reilly, «Chicago».

Beste kvinnelige

birolleinnehaver:

Meryl Streep, «Adaptation». Catherine Zeta-Jones, «Chicago». Kathy Bates, «Hva angår Schmidt». Julianne Moore, «The Hours». Queen Latifah, «Chicago».

Beste regissør:

Martin Scorsese, «Gangs ogf New York». Rob Marshall, «Chicago». Alexander Payne, «Hva angår Schmidt». Stephen Daldry, «The Hours». Peter Jackson, «Ringenes herre: To tårn».

<B>SMAKLØST:</B>Meryl Streep mener Oscar-kampanjene minner mer og mer om en politisk valgkamp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling