DEBATT

Debatt: Valg 2017

Valgkampens store tabu

Digitaliseringen vil treffe oss brutalt dersom vi ikke reagerer.

UTFORDRES: Når Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Co. har gått ut av politikken, arver neste generasjon mange hundre tusen ansatte som ikke er omstilt og som har jobber og kompetanse nasjonen ikke trenger, skriver konikkforfatteren. Her blir satsministeren og AP-lederen intervjuet etter en debatt om digitalisering på IKT-Norges årskonferanse i Oslo i april. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
UTFORDRES: Når Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Co. har gått ut av politikken, arver neste generasjon mange hundre tusen ansatte som ikke er omstilt og som har jobber og kompetanse nasjonen ikke trenger, skriver konikkforfatteren. Her blir satsministeren og AP-lederen intervjuet etter en debatt om digitalisering på IKT-Norges årskonferanse i Oslo i april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Staten trenger ikke mer penger. Vi trenger ikke mer skatt. Vi trenger å anvende tilgjengelig teknologi og vi trenger en dramatisk omstilling av offentlig sektor. Vi trenger ekte digitalisering.

De offentlige kostnadene i Norge er ute av kontroll, vi bruker mer penger enn vi tjener. Norges offentlige sektor er altfor stor og fortsetter å vokse (ref. SSB). Mange av dagens ansatte i forvaltningen vil være overflødige og besitte feil kompetanse om bare kort tid, digitaliseringen vil treffe oss brutalt dersom vi ikke reagerer. Jeg mener at våre folkevalgte har et ansvar for at ansatte i offentlig sektor kommer seg vel igjennom digitaliseringen.

Det krever moderne ledelse for å kunne håndtere forventet reduksjon i arbeidsstyrken, ansatte må hjelpes med omskolering og bringes over i nytt tjenesteproduksjonsarbeid. Vi trenger færre saksbehandlere, utredere, mellomledere og ledere; de vi har må ta i bruk verktøy som automatiserer rutineoppgaver. Likevel handler valgkampen om skatter der man implisitt legger til grunn at man skal opprettholde ineffektivitet og sløseri.

Norge står foran en kjempesmell. For når Solberg, Støre og Co har gått ut av politikken, arver neste generasjon mange hundre tusen ansatte som ikke er omstilt og som har jobber og kompetanse nasjonen ikke trenger. Vi kommer ikke til å ha råd til å finansiere ansatte som ikke bidrar med verdiskaping og tjenesteproduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer