Valgløfter og handlekraft

Ingress

Meninger

Finansminister Siv Jensen vil som alle politikere vise handlekraft. Derfor har hun sendt et brev til Finanstilsynet hvor hun ber tilsynet om en fleksibel og fornuftig forvaltning av kravet til egenkapital for boliglån. Før valget lovte de borgerlige partiene at kravet til egenkapital skulle kuttes fra 15 til 10 prosent. Frp har på et tidspunkt ønsket å fjerne kravet helt. For mange unge er det et uoverkommelig krav å stille med en så høy egenkapital. For en leilighet på om lag 3 millioner kroner snakker vi om 450000 kroner. Mange må få hjelp fra foreldrene. Andre har fått hjelp fra Husbanken. Det er i debatten blitt fremstilt som om egenkapitalkravet er urettferdig og går ut over de verst stilte. Derfor har det vært fristende å gi et valgløfte om å redusere eller fjerne det.

Finanstilsynet har imidlertid helt andre oppgaver enn å være slem med unge låntakere. Det skal sørge for at bankene holder seg til en sunn utlånspraksis som ikke truer den finansielle stabiliteten. Enten det skjer en markant renteøkning eller det skjer et prisfall i boligmarkedet, vil de sist ankomne være mest utsatt. Bankene kan gå på betydelige tap dersom låntakere ikke kan gjøre opp for seg. Dessuten vil alle med boliglån stramme inn forbruket på andre områder for i det lengste å klare sine forpliktelser til banken. Folk med lån på 90 til 100 prosent av boligens salgsverdi er mest sårbare for slike endringer. I turbulente tider er boligmarkedet et pyramidespill. De sist ankomne får svi.

Nå tyder mye på at boligprisene flater ut. Morgendagens statistikk fra eiendomsmeklerbransjen kan til og med vise at det er fallende priser enkelte steder. Det vil i sin tur påvirke utbyggeres iver etter å starte nye prosjekter. Dermed kan konjunkturene på sikt skape rom for finanspolitiske stimulanser. Men det bør ikke være lempninger i egenkapitalkravet. Til det er norske boligpriser på et altfor farlig høyt nivå.

Det er på sin plass at Aps finanspolitiker Marianne Marthinsen påpeker at Siv Jensen, med sitt brev til Finanstilsynet, er et godt stykke unna partiets valgløfter. Jensen gjør i realiteten en klassisk politikermanøver. Hun gir seg selv tid, ser an situasjonen og deler ansvaret med en betrodd faglig instans. Nesten som en sosialdemokrat.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.