Valgomater gir ofte overraskende resultater

Det kan være fordi de er skrudd sammen feil.

KLIKK OG DU SKAL FÅ SVAR:  Valgomatene på nett forteller deg hva du mener. Men hvordan vet de det?  Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
KLIKK OG DU SKAL FÅ SVAR: Valgomatene på nett forteller deg hva du mener. Men hvordan vet de det? Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg går inn på nettet og velger en valgomat. Svarer som best jeg kan på alle spørsmålene jeg blir stilt. Også de som burde være umulig å svare på, de der forbehold og nyanser i beste fall er redusert til «Litt uenig« og «helt uenig». Og etter å ha svart meg gjennom, med en voksende følelse av mangel på kontroll, dukker fasiten opp: Jeg tar feil.

Det partiet jeg oppga at jeg antakelig kom til å stemme på, ble ikke det partiet valgomaten mener jeg er mest enig med. De andre partiene kommer forunderlig nær hverandre, langt nærmere enn de gjør i mitt eget, privat politiske kart.

På andre plass på valgomaten kommer et parti jeg aldri, under noen omstendigheter, har vurdert å stemme på. Programmet forteller meg at jeg ikke er den jeg tror jeg er.

På det punktet i prosessen er det klokt å ta et skritt tilbake. For hvem er det som sannsynligvis kjenner meg best, dette dataprogrammet eller meg? Innvendingen måtte være at jeg kanskje har en viss erfaring med meg selv, mens valgomaten kjenner partiprogrammene, i hvert fall i derres nedstrippbare, mest avkryssbare form.

Men hadde politikk vært så enkelt, kunne vi jo erstattet Stortingsforhandlinger og komitédiskusjoner med en litt avansert valgomat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.