LETTVINT FRA NRK: Jeg ønsker meg mer fokus på innholdet i politikken, skriver artikkelforfatter. På bildet er de to statsministerkandidatene, Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
LETTVINT FRA NRK: Jeg ønsker meg mer fokus på innholdet i politikken, skriver artikkelforfatter. På bildet er de to statsministerkandidatene, Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

Valg 2017:

Valgsendingene til NRK har i liten grad bidratt til informasjon og opplyst debatt

NRK har så langt i valgkampen sviktet i sitt samfunnsansvar.

Meninger

«Jeg har utført min borgerplikt» sier vi gjerne etter avlagt stemme. De aller fleste av oss er interessert i hvem og hva som står bak de politiske beslutningene i Norge, og tar denne borgerplikten seriøst. Partiprogram studeres, debatter analyseres og valgboder oppsøkes.

Ved å bruke stemmeretten bidrar vi til å forme innholdet i den samfunnskontrakten som eksisterer mellom borgerne og staten. Det er en rett, men også en plikt.

Lise Wilhelmsen
Lise Wilhelmsen Vis mer

Stemmeretten er et privilegium og en selvfølgelighet i et fritt demokrati. Og her spiller pressen en sentral rolle. Veien fra sofaen til valglokalet formes av medias dekning av valgkampen. Heldigvis. For pressen har et mandat til, og et ansvar for, å ivareta samfunnsoppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Akkurat slik vi har vår borgerplikt, har media et samfunnsansvar for å opplyse oss velgere gjennom informasjon og politisk debatt. Dette er sentralt i et velfungerende demokrati.

Fordi disse oppgavene er forankret i prinsipper som uavhengighet, mangfold og objektivitet, bør pressen være med på å forme valgkampen. Og her mener jeg NRK foreløpig gjør en svak figur. Valgsendingene til NRK har i liten grad bidratt til informasjon og opplyst debatt.

Ta for eksempel NRKs valgsending med KrF-leder Knut Arild Hareide, 17.8. Store deler av utspørringen dreier seg om hvilken regjeringskonstellasjon Hareide går til valg på. Etter sendingen vet jeg lite om KrFs politiske plan for Norge de neste fire årene. Hvordan vil politikken til KrF påvirke hverdagen min? Jeg ønsker meg mer fokus på innholdet i politikken. Hvilke løsninger et parti ser for seg innen blant annet helse- utdannings- og miljøpolitikk bidrar til å forme våre valg. Jeg tror de fleste velgere er mer opptatt av innholdet i politikken, snarere enn hvem som eventuelt skal regjere med hvem. Det virker ikke som media deler denne oppfatningen.

Et annet eksempel er debatten om distrikts- og miljøpolitikk, 23.8. Her debatterer Norges landbruksminister mot en «budeie og forfatter». Etter sendingen lurer jeg på hva som egentlig er de politiske alternativene innenfor landbrukspolitikken. Det kunne ikke budeien svare for, naturligvis, men det kunne heller ikke NRK gi meg innsikt i.

Dette er bare to av flere eksempler på lite innsiktsgivende og opplysende journalistikk som NRK har presentert i løpet av valgkampen. Generelt sett er det lite fokus på politikk og visjoner. I stedet er det uaktuelle utspørringer (politisk valgkvarter med Støre 23.8) eller koseprat (valgsending med Solberg og Vedum, 18.8).

I en tid der sosiale medier hvisker ut grensene for politiske reklame, og partiene lettere når direkte ut til velgerne, er nettopp medienes rolle som debattarena og informasjonsformidler ekstra viktig. Selv om mange stopper ved en valgbod eller leser et partiprogram, trenger vi den kritiske røsten som stiller de ubehagelige spørsmålene til kandidatene som ønsker å representere deg og meg på Stortinget.

Når NRK svikter i å tilby kritisk journalistikk som faktisk utfordrer innholdet i politikken bidrar det i beste fall til at vi foretar uopplyste og ureflekterte valg. På sikt kan det i verste fall føre til en mer populistisk debatt, og gjøre oss mer sårbare for populisme. Slik debatten er nå synes det viktigere for NRK å diskutere taktikk og «one-linere», heller enn hvorvidt et forslag til statsbudsjett går opp.

Om vi lar en sak, en person eller en hendelse avgjøre vårt valg den 11. september er opp til hver enkelt. Men at vår kunnskap om denne saken, denne personen eller denne hendelsen baserer seg på kritisk journalistikk er opp til journalistene.

Der har NRK så langt i valgkampen sviktet i sitt samfunnsansvar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.