DEBATT

Valg 2017:

Valgsendingene til NRK har i liten grad bidratt til informasjon og opplyst debatt

NRK har så langt i valgkampen sviktet i sitt samfunnsansvar.

LETTVINT FRA NRK: Jeg ønsker meg mer fokus på innholdet i politikken, skriver artikkelforfatter. På bildet er de to statsministerkandidatene, Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
LETTVINT FRA NRK: Jeg ønsker meg mer fokus på innholdet i politikken, skriver artikkelforfatter. På bildet er de to statsministerkandidatene, Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Jeg har utført min borgerplikt» sier vi gjerne etter avlagt stemme. De aller fleste av oss er interessert i hvem og hva som står bak de politiske beslutningene i Norge, og tar denne borgerplikten seriøst. Partiprogram studeres, debatter analyseres og valgboder oppsøkes.

Ved å bruke stemmeretten bidrar vi til å forme innholdet i den samfunnskontrakten som eksisterer mellom borgerne og staten. Det er en rett, men også en plikt.

Stemmeretten er et privilegium og en selvfølgelighet i et fritt demokrati. Og her spiller pressen en sentral rolle. Veien fra sofaen til valglokalet formes av medias dekning av valgkampen. Heldigvis. For pressen har et mandat til, og et ansvar for, å ivareta samfunnsoppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Akkurat slik vi har vår borgerplikt, har media et samfunnsansvar for å opplyse oss velgere gjennom informasjon og politisk debatt. Dette er sentralt i et velfungerende demokrati.

Fordi disse oppgavene er forankret i prinsipper som uavhengighet, mangfold og objektivitet, bør pressen være med på å forme valgkampen. Og her mener jeg NRK foreløpig gjør en svak figur. Valgsendingene til NRK har i liten grad bidratt til informasjon og opplyst debatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer