KOMMENTARER

Valgsjokket som ryster verden

Trumpismen seiret i natt.

USAS NESTE PRESIDENT: Donald Trumps seierstale. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet):

Det største valgsjokket på 100 år, i hele amerikansk politisk historie, kalles det allerede. President Trump tok i hvert fall både meningsmålere og de fleste kommentatorer på sengen. Jeg har vært en av dem som har trodd og håpet på at Hillary Clinton skulle klare å bli USAs første kvinnelige president, selv om FBI-bomben for et par uker siden tettet et klart forsprang og spredte frykt om at det utenkelige skulle skje.

Noen har advart mot et amerikansk Brexit, en sterkere protestbølge enn målingene klarte å fange opp, men de aller fleste har likevel hatt Hillary Clinton som favoritt, inkludert tallknuseren Nate Silver som mente det var for mange målinger og historiske data til at de skulle gå i Brexit-fella. Han var likevel mer tilbakeholden enn andre.

Avisa LA Times har nærmest vært alene hele veien om å ha Trump ikke bare foran, men klart foran. Målingene har blitt avvist som en kuriositet.

Lekkasjer fra Clinton-leiren tydet til det siste på at den også hadde tall som bekreftet ledelsen, mens Trump-kampanjen sendte ut motsatte signaler. Hillary forberedte seg på seiersfest i det storslagne Jacob Javits-sentret i New York, Donald Trump hadde valgt et mer beskjedent lokale noen kvartaler unna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer