Presidentvalg i Ukraina

Valgskred for det totalt ukjente

Komikeren Vladimir Zelenskij vant søndag en overveldende seier over de etablerte politiske klasser i Ukraina.

OG VINNEREN ER: Vladimir Zelenskij, påtroppende ukrainsk president, har avgitt sin stemme. Foto: AFP / NTB Scanpix
OG VINNEREN ER: Vladimir Zelenskij, påtroppende ukrainsk president, har avgitt sin stemme. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Valgdagsundersøkelsen viser et Zelenskij fikk prosent 73, 2 av stemmene, mot sittende president Petro Porosjenko, som bare fikk 25, 3 ydmykende prosent, ifølge det ukrainske telegrambyrået Unian.

- Takk, jeg vil aldri skuffe dere, sa Zelenskij i en kort kommentar etter at valgdagsundersøkelsen var klar klokka 20 00 søndag.

- Til alle post-sovjetiske land, se på oss, alt er mulig, sa han deretter. Det var en klar beskjed til folk ikke minst Russland og Hviterussland, der regimeskifte virker nærmest umulig.

Dermed skyller enda en revolusjon over et av Europas store land. For selv om søndagens valg var uten vold og uten store demonstrasjoner, så hadde det rungende neiet til Porosjenko og de politiske elitene et revolusjonært preg. Makta ble rett og slett - og enda en gang i det unge landets historie - feid vekk i et valgskred for forandring.

Men ingen vet hva påtroppende president Zelinskij egentlig vil gjøre som Ukrainas president. Han sier at han vil forandre systemet i sin kamp mot den endemiske korrupsjonen. Og han sier at krigen med Russland vil ta mye av hans tid. Men hva han konkret vil gjøre, vet velgerne veldig lite om. I mangel av et bedre alternativ har 75 prosent av ukrainerne valgt det totalt ukjente. I et valgskred.

Dette er ytterliggående på grunn av skredets enorme størrelse. Men det er også et uttrykk for den politikerforakten som gjorde at Donald Trump kunne bli president i USA, og som gjorde at komikeren Beppe Grillo ledet fem stjernes bevegelsen til å bli det største partiet i det italienske parlamentet i fjor, og inn i den høyrepopulistiske regjeringen.

Zelenskij har det til felles med Grillo at han også har skapt sin politiske karriere på å være komiker. Han spiller rollen i TV-serien Folkets tjener, der han plutselig blir Ukrainas president. Nå har han kopiert TV-serien som har gjort ham populær, og faktisk blitt Ukrainas president. I virkeligheten.

Vladimir Zelenskij - som har russisk som morsmål, og som på ukrainsk heter Volodymyr - sa de mest forløsende ordene i denne ukrainske valgkampen fredag:

- Jeg er et resultat av dine feilgrep, sa han henvendt til Porosjenko.

Punktum. Til det hadde Porosjenko ingen svar under debatten på Dynamo Kievs hjemmebane på fredag. Nå var det ingen egentlig debatt, men et politisk blodbad, med en serie med utskjellinger, der den sittende presidenten hadde som oppgave å framstille Zelenskij som fullstendig ukvalifisert til jobben som president. Og der Zelenskijs oppgave var å klistre enda mer av politikerforakten på president Porosjenko. Men det var Zelenskij som sa de enkle, forløsende, og åpenbart sanne ordene, nemlig at han - Zelenskij- er et resultat av presidentens feilgrep.

Petro Porosjenko fikk en pangstart som president, da han ble valgt for fem år siden etter revolusjonen i 2014. Revolusjonen førte til at den korrupte Viktor Janukovitsj måtte flykte hals over hode etter at han hadde sendt opprørspoliti som skjøt med skarpt mot demonstranter. Mer enn 100 døde, og mange trodde Ukraina hadde fått en ny start.

Porosjenko knyttet Ukraina til EU og til Vesten, og ikke til Russland, slik Janukovitsj til slutt forsøkte, før demonstranter strømmet ut i gatene i hovedstaden Kiev, og stanset nettopp det. Men Porosjenko har ikke villet ta et oppgjør med korrupsjonen i landet som er Europas mest korrupte, og han er selv en av de styrtrike oligarkene som gjennom sin pengemakt og kontroll over de nasjonale TV-stasjonene, kontrollerer det politiske livet.

Derfor har Ukraina gjennomført enda en revolusjon. Denne gangen via stemmeurnene. Men ennå vet ingen helt hva den går ut på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.