BESTEMT: Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare Norum, har sterke meninger om debatten som foregår rundt institusjonen nå.
BESTEMT: Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare Norum, har sterke meninger om debatten som foregår rundt institusjonen nå.Vis mer

Valgt eller tilsatt?

Jeg mener, på grunnlag av min erfaring, at rektor bør velges.

Debattinnlegg

Diskusjonen om rektor for et universitet skal tilsettes eller velges, diskuteres intenst og i mange fora. Da jeg ble valgt i 1998, var det fem kandidater til vervet. Dette førte til en stor oppmerksomhet i offentligheten om hva et universitet er og skal være.

Dagbladet skrev på lederplass etter at valget var avsluttet:
«Det har knapt noen gang vært et rektorvalg ved Universitetet i Oslo som har skapt så mye debatt som det i høst. Én ting er at fem kandidater har meldt seg i kampen om universitetets høyeste stilling. Valgkampen faller også sammen med en generell debatt om den høyere undervisning og forsknings plass i samfunnet. Det har gitt valgkampen betydning langt ut over universitetet.»

Jeg mener, på grunnlag av min erfaring, at rektor bør velges. Videre bør universitetsstyret består av langt flere valgte medlemmer enn i dag.

Valgt rektor og flere valgte styremedlemmer gir universitetet styrke til å gjennomføre en forskningsbasert universitetspolitikk, uavhengig av hvilken regjering som styrer landet.