Valgt ut blant over 5000 dikt

Margrethe Gundersen (24) vil egentlig bli dataprogrammerer. Nå er hun valgt ut blant 5000 diktere på Dagbladets diktsider. Lars Saabye Christensen falt for forfatterstemmen hennes.

Les Margrethes dikt. (Videoversjon av diktet realaudio )

Send inn dine dikt

- Jeg vil egentlig bli dataprogrammerer, forteller Margrethe Gundersen. Men hun er jublende glad over at Saabye Christensen har valgt ut akkurat henne.

- Jeg tror ikke det er så enkelt å leve av skrivingen. Databransjen derimot...

Ved siden av studiene på Språk, logikk og informasjon ved Universitetet i Oslo, skal hun jevnlig levere dikt til forlagskonsulent Saabye Christensen. Disse vil han lese over med tanke på utgivelse i andre fora.

Høyt nivå

Saabye har vurdert 15 Poetikon-forfattere, og valgt seg ut tre diktere han vil følge videre.

- Jeg er godt fornøyd med nivået på de jeg har lest fra Poetikon-sidene, sier Lars Saabye Christensen. Han har brukt et par uker på å lese 15 av de beste dikterne.

- Jeg har valgt med ut tre navn. Det er Tor Mindrebø, Nina Evy Larsen og Margrethe Gundersen, sier Saabye Christensen.

Mindrebø favoritt

Blant disse tre er Tor Mindrebø hans klare favoritt:

- På sitt beste skriver Tor Mindrebø klare, presise og slående dikt.

Forfatteren har vært på utkikk etter en stemme når ha leser diktene.

- Diktene må gjerne være uferdige, men det må være en klar stemme i dem, sier Saabye Christensen.

Saabye om Tor Mindrebø:

Med effektive grep kan Tor Mindrebø vri tanken rundt og overraske leseren. Det skjer i dikt som «Masken», «Om kunst», «Etter fjernsynet». Mindrebø er også en poetisk observatør med fin nerve i blikket: «Observasjon 1 og 2», og i det humoristiske men dypt alvorlige «Jeg ser hallodamen se meg». Svakhetene i Mindrebøs poesi kommer til syne når han blir for tydelig, f.eks. «Selvportrett i blomst og blod», for morsom, «Vi som aldri har mekket motorsykler», eller for poetisk: havet utenfor/havet inni/et sammensurium av/identitetsløse dråper/. Men dette diktet, «Havet», har likevel en sterk og vakker avslutning som bekrefter Mindrebøs talent og peker framover.

Saabye om Nina Evy Larsen

Det er en fandeninvoldsk energi i Nina Evy Larsens poesi, når det klaffer, f.eks i «Himmelspenning» og «Jeg rodde ut av ham». Dette er hennes styrke, som også av og til dekker over lettvintheter og bagateller. Men hun viser også en annen side, som gjør henne spennende. I diktet «Min mor» er denne energien koblet med en bevegende følelse i det sårbare portrettet av en mor.

Saabye om Margrethe Gundersen

Det er først og fremst stemmen i diktene som fanger lesernes umiddelbare interesse. Den er røff og anarkistisk, noe som også gjør at diktene kan sprike og miste retningen. Men her er poetiske utrop som treffer, særlig gjelder dette Lokfører og «Forsøket verdt.

unn.conradi.andersen@dagbladet.no