Valgte Mia og Helge

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Teatersjef Bentein Baardson fortsetter å hyre kjendiser til hovedrollene på Den Nationale Scene (DNS). Mia Gundersen og Helge Jordal topper plakaten for musikalen «Cabaret» til høsten.

De er ikke de eneste hovedrolleinnehaverne Baardson har hentet utenfor teatrets rekker: Bjørn Sundquist og Kjersti Elvik kommer til Bergen for å spille i Shakespeares «Kong Lear», Bjarte Hjelmeland instruerer «Vaginamonologene» med Lieselotte Holmene, og Mikkel Gaup er blant de medvirkende i Kenneth Deans «Gjøglernes Aladdin».

- Utviklingen er slik at teatrene bruker kjente navn fra media. Jeg har gjort et valg og bruker media som de bruker meg. Derfor blir jeg spurt. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Mia Gundersen.

Godt betalt

Der hun er i dag, får hun også godt betalt:

Etter det Dagbladet erfarer, har en innleid hovedrolleinnehaver i kjendisklassen opp til 40000 kroner i måneden, pluss reise, diett og losji - hvis vedkommende ikke bor fast i Bergen.

Det er dobbelt så mye som de fast ansatte skuespillerne. De starter med en årslønn på 208000 kroner, som gradvis økes til den etter 20 år ligger på minimum 282000 og maksimum 313000 kroner. Noen få kan dra enda noen tusen ut av institusjonsteatrene, etter personlige forhandlinger. 45 prosent av de fast ansatte skuespillerne i Norge tjener mellom 250000 og 300000 kroner.

Mia Gundersen har registrert misnøyen blant de faste skuespillerne på DNS over at hovedroller går til kjente, innleide skuespillere.

- Det er bra for noen og vondt for andre. Jeg er selv fast ansatt ved Rogaland Teater og kjenner saken fra begge sider. Nå ser jeg fram til å jobbe på DNS, et teater med et godt rykte og god stemning.

«Cabaret» handler om de dekadente 30-årenes Berlin: Gundersen skal spille sangerinnen Sally Bowles, Helge Jordal har fått rollen som konferansieren, mens Gard Skagestad spiller den amerikanske forfatteren Cliff Bradshaw - som forelsker seg i Bowles. Skagestad er den eneste av de tre som jobber fast ved DNS.

Forrige gang bergensteatret satte opp en musikal, var da «Spelemann på taket» ble spilt for to år siden - også da med Helge Jordal på scenen. Det ble publikumsrekord.

- Hvordan er det å være trekkplaster på DNS?

- Jeg blir spurt, og folk kommer og ser på hver jævla gang. Det er bra, sier Helge Jordal.

«Ingen frustrasjon»

Teatersjef Baardson avviser at valget av Jordal og Gundersen er kommersielt begrunnet.

- Når Mia Gundersen og Helge Jordal får rollene i «Cabaret» er det fordi jeg mener de er de beste. Bergen må også få ta del i enkelte dyktige og kjente skuespillere. Det er ikke min jobb å ta sosiale hensyn, jeg velger de jeg synes er best til rollene.

- Selv om den faste staben blir frustrert?

- Jeg har ingen følelse av frustrasjon i staben. Det finnes 850 skuespillere i dette landet, men bare 230 fast ansatte. Vi har et ansvar for å trekke de arbeidsløse inn på institusjonsteatrene.

- Kjendisene er vel ikke akkurat arbeidsløse?

- Vi tar inn 16 ukjente nye skuespillere også, som ikke har spilt på institusjonsteater før - det er en kjempeutfordring, sier Baardson.

KJENDISFAKTOR: Mia Gundersen og Helge Jordal er tildelt hovedrollene i høstens musikalsatsing «Cabaret» på Den Nationale Scene.