Valgte Star Wars foran sin far: - Redd for at han ble snurt

Droppet kostyme selv.

STAR WARS-BRYLLUP:  Kajsa Bysmed Åkesson fikk kjent Star Wars-figur til å følge henne langs gulvet da hun skulle gifte seg med mannen sin, Kenneth Åkesson for fem år siden. Foto: Tove Åsum Forwald
STAR WARS-BRYLLUP: Kajsa Bysmed Åkesson fikk kjent Star Wars-figur til å følge henne langs gulvet da hun skulle gifte seg med mannen sin, Kenneth Åkesson for fem år siden. Foto: Tove Åsum ForwaldVis mer

• Er du Norges største Star Wars-fan? Del din historie med oss, og vinn sjeldne Star Wars-premier

(Dagbladet): - Jeg tenkte litt på om pappa ville føle seg snurt, men jeg tror han tok det fint, sier Star Wars-fan, Kajsa Bysmed Åksesson (35).

 FEM ÅR SIDEN:  Bryllupet til Kajsa og Kenneth var utradisjonelt med stort innslag av Star Wars-effekter. Foto: Kjell Ivar Lund
FEM ÅR SIDEN: Bryllupet til Kajsa og Kenneth var utradisjonelt med stort innslag av Star Wars-effekter. Foto: Kjell Ivar Lund Vis mer

For fem år siden hadde hun og mannen Ian Kenneth Åkesson, en bryllupsfeiring litt utenom det vanlige.

- Stormtrooperne gikk først, så gikk jeg sammen med Darth Vader som «ga» meg til mannen min. Samtidlig spilte vi den kjente filmmusikken,  «Imperial march», fra Star Wars.

Mannen bak Darth Vader-masken var i midlertid ikke faren hennes, men en venn fra veldedighetsorganisasjonen Nordic Garisson:

- Jeg har lenge vært en del av Nordic Garisson, som er den nordiske delen av verdens største Star Wars-kostymeklubb.

Organisasjonen består av Star Wars-fans som lager sine egne Star Wars-kostymer etter strenge krav og høy nøyatighet.

Kler seg ut på arrangementer Nordic Garisson-medlemmene deltar på produktlanseringer, besøker sykehus, deltar i bursdager og andre sosiale arrangementer eller markeringer for å samle inn penger til veldedighet.

- Jeg spurte vennene mine der om de ville møte opp i bryllupet vårt, og det gjorde de, sier hun.

Ikke et kirkebryllup Det var ingen alter de gikk til. Kajsa forteller at et kirkebryllup var uaktuelt:
- Det eneste som var streit med bryllupet, var den hvite brudeskjole min, påpeker hun.

Nerden i familien - Jeg er nerden i familien. Star Wars har vært en del av livet mitt siden jeg var liten. Mannen min er også fan, men ikke på samme nivå som meg, forteller Åkesson før hun legger til: - Jeg har kjøpt inn materiale til å lage kostyme til gubben også, så jeg håper jo at jeg en gang skal få sydd det til ham. Både jeg og guttungen har eget kostyme.

Bryllupet blir ofte omtalt i sosiale settinger, og Kajsa angrer ikke på valget med et litt annerledes bryllupstema.

- Det er så kjedelig å bli voksen. Når barnet vårt flytter ut, skal jeg foreslå til mannen min at vi innreder hvert vårt rom, og bare går bananas! Du kan jo gjette hvordan mitt vil bli innredet, sier hun.

Ikke den mest ekstreme Kajsa gleder seg til ny Star Wars-episode, og sier hun har et avslappet fanforhold:

- Jeg er ikke en av de mest ekstreme fansene. Livet mitt er ikke basert på Star Wars, slik som det er for mange. Det skjer ofte at venner tagger meg i innlegg på facebook, hvor det selges Darth Vader-griller eller andre Star Wars-effekter. Da prøver jeg prøver å holde meg i skinnet, og kjøper ikke inn alt mulig bare fordi det er forbundet med Star Wars.

- Vi har bare et par hjelmer som står til pynt hjemme.