Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Valo erobreren

En fortelling med politiske undertoner, om en modig, ung mann.

FILM: En gang på slutten av 1800-tallet. Finland er underlagt Russland. Valo og faren flykter fra St. Petersburg til den vesle bygda Vyiritsa i Finland. En slem fyllefant av en politimann styrer byen, og legger sitt hat til alt som lukter av kunnskap. Kunnskap er nemlig roten til opprør i bygda, der barn skal arbeide, ikke lese bøker. Etter at barna begynner å stille spørsmål ved samfunnet, beslutter politiet å stenge skolen. Heldigvis vet lille, modige Valo råd, og starter sin egen, hemmelige skole. «Den Hemmelige Skolen» er en sjarmerende fortelling, om en modig, ung mann, og er tidvis ikke ulik den nydelige historien om «Pelle erobreren». Filmen er ispedd en mengde underliggende politiske referanser, uten at det nødvendigvis skader innholdet. Detaljene er forenklet, og verdenen svart og hvitt, slik at et barn forstår og enkelt velger side. Fortellingen er tidvis usammenhengende, faktaene henger ikke alltid helt på greip og fortellingen går kjapt fram i svingene, men for et barn vil ikke dette gjøre noe. De minste vil nok syns det er spennende når barna selv tar et oppgjør med voksenverdenen. Det er bare så synd at det er finsk tale, for dette er en film for de yngste barna, og der igjen får de et problem når de skal lese teksten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling