VAMP ANNO 2019: Odin Staveland (f.v.), Jan Toft, Øyvind Staveland, Kjetil Dalland, Stian Tønnesen og Lars Eirik Støle. Foto: Inger Staveland
VAMP ANNO 2019: Odin Staveland (f.v.), Jan Toft, Øyvind Staveland, Kjetil Dalland, Stian Tønnesen og Lars Eirik Støle. Foto: Inger Staveland Vis mer

Anmeldelse: Vamp - «Brev»

Vamp står ikke distansen helt ut

Fortsatt litt låttørke? Vamp gir ut album med fem nye låter og fire fra i fjor.

Publisert

ALBUM: Det er bare Øyvind Staveland og «den hjemvendte vokalist» Jan Toft som er igjen av originalbesetningen til Vamp fra debuten «Godmorgen, søster» fra 1993. Ja, og så lydbildet, da.

«Brev»

Vamp

4 1 6

Visepop

Plateselskap: TBC Records

«Gjør det lett for seg sjøl.»
Se alle anmeldelser

Husdikteren

Noe annet er også ved det gamle: Lyrikeren Kolbein Falkeid, som sto bak ni av tekstene på debuten og ble «husdikter» på mange av de neste utgivelsene, både inspirerte Staveland til å begynne å jobbe med albumet i fjor og har levert tre av tekstene.

Tre er skrevet av andre bidragsytere og tre av medlemmer i bandet - som ellers består av Øyvinds sønn Odin, som også er produsent, Kjetil Dalland, Lars Eirik Støle og Stian Tønnesen.

Tre av medlemmene veksler på å synge, noe som bidrar til en fin variasjon i lydbildet. Bjørn Berge er ute av Vamp etter noen år, men bidrar på «Byen ved havet».

Sommerlett

Haugesund-bandets tovte album åpner sommerlett med «Rosa», med tekst av Helge Torvund og med Odin på vokal. Dette er Vamp slik vi kjenner dem.

Pappa Øyvind synger og plystrer på Cuba-inspirerte «Natt», en Falkeid-tekst Staveland har prøvd å tonesette i mange år, og som her har fått et litt tungt preg. Toft er stemmen i den lysere «Byen ved havet», også den med ord av Falkeid - og et typisk Vamp-uttrykk, med Staveland senior på fele, bratsj og fløyte.

Sangen til Norge

«Hjerta mitt» er en lys og søt kjærlighetssang til landet vårt, med Tønnesen (fra det gode folkrockbandet The Tramps) som en «pådriver» på mandolin. Et høydepunkt på albumet er en finfin duett med Toft og en kledelig dempet Ida Maria, «Meg itte deg», signert Staveland (melodi) og bassist Dalland (tekst).

Tittelsporet «Brev» har en varm og ettertenksom tekst signert Torvund om alt som forsvinner fra oss. En liten lyrisk perle, dette, men samtidig virker det som om noe av den kreative kraften går tapt herfra og ut. «Visitt», en sang med søramerikanske aner, har riktignok et lekent arrangement, men teksten blir for enkel i dette selskapet.

Lettvint

Vamp har dessuten gjort det lett for seg når de gir ut et album med bare ni låter, hvorav fire av dem ble gitt ut på «Brev EP» i fjor. Maleriet på coveret (signert Torleif Staveland) er til og med det samme, for å gjøre forvirringen total.

En av låtene, «Den fremmede», forekommer riktignok i en ganske annerledes versjon her - men er også albumets svakeste spor. «Byen ved verdens ende» avslutter albumet ganske stille og forsiktig, med en fin tekst av Eskil Engdal.

«Brev» starter altså lovende, men akkurat som på det forrige albumet, «La la la» (2017), føler jeg at Vamp ikke står distansen helt ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer