Vamp tent igjen

STAVANGER (Dagbladet): To timer i strekk med sprudlende spilledyktighet, feiende folkrock og vakre ballader, og Vamp-fansen ville ha mer. Publikum sang trøstig videre og lokket gutta fra Haugesund fram igjen.

Muntert satte gruppa i gang med folkelige «Hei på deg», med tekst av Inger Hagerup, og fortsatte med den folkrocka «Ikkje prøv igjen». Begge låtene er fra det nye albumet «Flua på veggen». Siden gikk det slag i slag med gamle og ferske låter, fra heftig sugende rytmer og høyt tempo til vare, melodiøse sanger.

I den tettpakka salen Folken var publikum snart helt med og sang av full hals, ikke minst på gamle travere som «Godmorgen, søster», «Hallo, adjø», «13 humler» og «Hønsahus». Til slutt dukket også Rita Eriksen opp for å synge «Tir n'a Noir».

Sterkt tilbake

- Det er noe med Stavanger-publikummet når det gjelder det å ha det festlig og samtidig litt andektig på samme tid, røpet gruppas forventningsfulle frontfigur Øyvind Staveland før konserten. Tidligere på dagen ble Vamp nummer en på Norsktoppen.

Den spilleglade gjengen slo til med konsert både fredag og lørdag. Bergen er neste stopp førstkommende torsdag. Deretter blir det kulturhusturné ut måneden.

Vamp er sterkt tilbake etter ett års tenkepause. - Slitasje, sier Øyvind Staveland. Da han gikk av scenen i Folken etter å ha spilt inn live-CD-en i fjor høst, tenkte han at det kanskje var siste gang:

- Jeg var litt trøtt og lei. På fem år har vi spilt inn fire plater og reist vanvittig mye samtidig som vi har familie og jobb. Nå er gnisten tilbake, men den dagen vi går trøtt, slutter vi. Det løftet har vi gitt hverandre.

Salget av den siste CD-en er oppmuntrende. 11000 eksemplarer var solgt allerede før plata var lagt ut.

Eget uttrykk

Vamp viser stor musikalsk bredde og leker med enda flere instrumenter på sitt femte album «Flua på veggen». Gruppa bruker også flere tekstforfattere. Bare tre av tekstene er signert Kolbein Falkeid. Vamp har foreløpig tømt skattkista og måtte søke videre.

- Det er ingen vi er så glad i som Kolbein Falkeid, men dette tvang fram et nytt engasjement og utgangspunkt. Vi ønsker ikke bare å vise de melankolske sidene av Vamp. Vi lager musikken ut fra tekster og dikt vi ikke kan rokke ved. Derfor blir repertoaret ganske sprikende, sier Staveland.

- Tekstene styrer oss i disse retningene, men det skjer også fordi vi har forskjellig bakgrunn musikalsk. Det blir desto mer spennende å finne nye ting å ta tak i som drar oss videre. Ikke det at vi skal søke nye veier, men vi får nye vinklinger å ta tak i.

Øyvind Staveland har signert de fleste av melodiene på albumet. Han mener det er farlig å søke for mye når gruppa har funnet sitt eget uttrykk:

- Jeg ser mer en fare i det å forsøke å komme videre enn å ta vare på det du er god til.

<B>MUSIKALSK SPENN:</B> Vamp varter opp med alt fra fransk kafémusikk til sugende rytmer og sarte viser på sitt album «Flua på veggen». Øyvind Staveland (t.v.), Jan Ingvar Toft og Torbjørn Økland.