Vamp-vokalisten bryter stillheten

Jan Toft slåss litt med seg sjøl på «Alle er aleina», men det gode vinner til slutt.

MYSTISK:  Jan Toft har neppe gått i kloster, men gjør seg litt mystisk i munkekappa han poserer i på coveret til albumet «Alle e aleina». Men musikken er ikke mystisk. FOTO: WARNER MUSIC
MYSTISK: Jan Toft har neppe gått i kloster, men gjør seg litt mystisk i munkekappa han poserer i på coveret til albumet «Alle e aleina». Men musikken er ikke mystisk. FOTO: WARNER MUSIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ALBUM: Det har vært ganske stille rundt Jan Ingvar Toft siden han sa opp som vokalist og låtskriver i Vamp på direkten i et radiointervju i 1998, etter seks år i gruppa. Albumet «Et minne om deg» ble gitt ut lokalt i 2003. Ser vi bort fra noen gjesteopptredener med Vamp, er oppfølgeren «Alle e aleina» første musikalske livstegn på mange år.

Bjoa Oppfølgeren fikk sin start da Vilde Bjerke ville ha melodier til en egen plate. Toft lånte ei hytte på Bjoa i Hordaland i noen måneder — og kom ut med et eget album i stedet. Med på plata er et av faren Andrés mørke dikt, «Berceuse», som er et høydepunkt. Toft skal ha hatt 90-100 sanger å plukke fra da skrivesperren løsnet, og noen av de siste han skrev har fått plass her. Det begynner  forsiktig med fire dempede låter, inntil «Veggane har øyrer», med tekst av Tor Konstalij og en Tom Waits-aktig sang og rytme og hans egen «Alltid freidig» ødelegger harmonien. Så følger den enkle, men effektive nå-er-det-slutt-visa  «...og me går'kje lenger sammen», etterfulgt av albumets store overraskelse, «Snøfnugg». Tore Jamnes omskriving av et dikt av Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882), med musikk av Toft, er rufsete og rocka og helt på siden av resten av albumet. Like fullt er det platas beste og mest interessante spor, fordi det har nerve og trøkk på et ellers sobert album.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer