KROPPULF: De unge guttene fra Quileute-stammen i «Twilight»-filmene er varulver på fritiden. De foretrekker dessuten å gå lettkledd.
KROPPULF: De unge guttene fra Quileute-stammen i «Twilight»-filmene er varulver på fritiden. De foretrekker dessuten å gå lettkledd.Vis mer

Vampyren: Femtitallsmann og seksuell fantasi

Vampyrene og varulvene i «Twilight»-filmene får lov å være halvnakne sexsymboler. Men ikke uten forsikringer om evig kjærlighet.

|||De er tøffe, gutta i den lille byen Forks, Washington. De går i shorts og bar overkropp selv om det bøtter ned. Barskheten har å gjøre med at de ikke finnes i virkeligheten: De er de unge vampyrene og varulvene i «Twilight»-filmene, som er basert på romanserien ved samme navn, og en del av jobben deres er å flekke glinsende hud og harde vaskebrett i ansiktet på filmenes hvinende kjernepublikum. I kveld har den tredje filmen i serien, «Eclipse», premiere. Heltinnen Bella, og de kvinnelige kinogjengerne som setter seg i hennes sted, er omgitt av påtrengende mannlig kroppslighet som jenter i begynnelsen av tenårene før måtte smuglese kioskromaner for å finne. Det er guttene som er bimboene nå.

Men samtidig som «Twilight»-filmene er et visuelt kjøttmarked, er seksualiteten i filmene holdt i stramme tømmer. Kjærlighetshistorien mellom mennesket Bella og vampyren Edward er omdreiningspunktet, og en del av premisset er at de ikke tillater seg å leve ut den fysiske siden av forholdet fordi han frykter han skal miste kontrollen og sette tennene i halsen på henne. Forfatter Stephenie Meyer er mormoner, og det er lett å lese bøkene hennes som et forsvar for seksuell avholdenhet før ekteskapet. De dirrer også av undertrykket begjær. Som alltid vil menneskene ha det de ikke kan få.

«Twilight»-fenomenet appelerer til jenter i en alder der de er i ferd med virkelig å oppdage sin seksualitet og hva de kan og ikke kan gjøre med den. Gleden over, og presset på, å leve den ut møter frykten for å bli lurt eller utnyttet. Kanskje er det derfor den erotiske spenningen i «Twilight» balanseres mot en påfallende tosomhet.

Kjærigheten er ikke bare varig, den er evig. Verken Edward eller Bellas andre beiler, varulven Jacob, har hatt romantiske eller seksuelle erfaringer før henne — for Edwards del er det snakk om nesten hundre år. Jacob forteller Bella at varulvene «innprenter» seg et annet menneske, som fører til at de to holder sammen for bestandig. Edward forsikrer om at det alltid vil være henne. Det skapes en nesten klaustrofobisk trygg ramme rundt den prøvende seksuelle utforskningen.
Igjen og igjen beroliges leseren: Bella vil aldri bli brukt og kastet. Hun vil være evig unik for sin Edward. Det er han som insisterer på at hun skal ha ring på fingeren før hun tar av seg så mye som en t-skjorte.

Bimbo er forresten feil ord. Edward og Jacob oppfyller hver på sin måte et konservativt ektemannsideal. Hver på sin måte står de over Bella, «en helt vanlig jente», i status. Edward kommer fra en velstående legefamilie og vil helst overøse kjæresten med dyre gaver. Indianeren Jacob er høvdingsønn og lederemne. De har begge overmenneskelig fysisk styrke og bærer gjerne Bella gjennom alskens farer og forsvarer henne i strid, noe de får rikelig anledning til. Femtitallsmoren din ville besvimt av lykke om du tok med deg noen av disse guttene hjem. Om hun var av det frilynte slaget, ville hun kanskje bare synes at hele den vampyrgreia var eksotisk og spennende.

KYSK: Edward (Robert Pattinson) vil at Bella skal ha ring på fingeren før hun kler av seg et eneste plagg.
KYSK: Edward (Robert Pattinson) vil at Bella skal ha ring på fingeren før hun kler av seg et eneste plagg. Vis mer