Jean-Claude Van Damme

Van Damme reddet norsk valp

Chihuahuaen Raya sto i fare for å bli avlivet i Norge. Da tok skuespiller og kampsportekspert Jean-Claude Van Damme (60) affære.

HOLLYWOOD-RÅTASS: Jean-Claude Van Damme er svak for chihuahuaer. Video: Jean-Claude Van Damme / Facebook. Foto: NTB. Reporter: Jonas Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 60 år gamle belgiske skuespilleren Jean-Claude Van Damme har reddet dagen på det store lerretet utallige ganger.

Nå har han også reddet livet til chihuahuaen Raya, som kom ulovlig til Norge fra Bulgaria, og ble solgt til intetanende norske eiere i september. Det skriver nyhetsbyrået AFP, viderebrakt av The Guardian.

- Denne hunden var ulovlig innført til Norge, og kom blant annet med ugyldig rabiesvaksine og falskt pass, skriver avdelingssjef Bente Fauske i Mattilsynet avdeling Mjøsområdet i en e-post til Dagbladet.

For å beskytte både dyr og mennesker fra potensielt dødelige sykdommer som rabies, har Norge et strengt regelverk for innførsel av hunder, forklarer hun.

- Vi er glad for at historien ser ut til å få en lykkelig slutt, og minner alle på viktigheten av å undersøke hvor hunden man skal kjøpe, kommer fra.

I begynnelsen av oktober varslet Mattilsynet at de vurderte å fatte vedtak om at hunden enten måtte sendes tilbake til Bulgaria, eller bli avlivet.

Bulgarske myndigheter svarte første at de ikke ville akseptere returen. Så kom Jean-Claude Van Damme på banen.

Startet underskriftskampanje

Den norske eieren Alexey Iversen har tidligere fortalt til Hamar Arbeiderblad at han kjøpte hunden på Finn.

- Det sto ingenting i annonsen om at hunden var importert, og jeg visste ingenting om det før jeg fikk se passet da jeg skulle se den. Jeg så at den hadde vaksiner og chip, og tenkte at den kom fra et EU-land, sa han til avisa.

Da det ble oppdaget at hunden manglet de nødvendige papirene, startet han underskriftskampanjen som etter hvert fikk Van Dammes oppmerksomhet. Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Iversen tirsdag.

DYREVENN: Skuespiller Jean-Claude Van Damme har selv en chihuahua. Foto: ITV / Rex / NTB
DYREVENN: Skuespiller Jean-Claude Van Damme har selv en chihuahua. Foto: ITV / Rex / NTB Vis mer

- Ikke drep chihuahuaen

Skuespilleren og kampsporteksperten, kjent fra filmer som «Bloodsport», «Timecop» og «The Expendables 2», la ut en rekke følelsesladde innlegg i sosiale medier, der han appellerte til bulgarske og norske myndigheter om å redde valpens liv.

Van Damme har selv en chihuahua, og er kjent for sitt engasjement for dyrevelferd.

- De som fylte ut dokumentene, gjorde en feil … men de kan ikke drepe den lille chihuahuaen, sa Van Damme i en livesending på sin Facebook-side.

Kampanjen resulterte i at bulgarske myndigheter besluttet å gjøre et unntak fra reglene, ifølge Euronews.

Landet vil nå likevel ta imot valpen, som vil gjennomgå de nødvendige medisinske undersøkelsene i hjemlandet - før den får et nytt hjem.

- Lykkelig slutt

Fauske i Mattilsynet sier det ofte er en dårlig idé å avtale kjøp av dyr over nettet. Dersom eieren vil overrekke valpen på en parkeringsplass eller annet nøytralt sted, kan det være et tegn på det er snakk om en innsmuglet hund, forteller hun.

- Dersom du skal kjøpe en hund fra utlandet, er det veldig viktig at du på forhånd setter deg inn i hvilke krav som gjelder. Dette er viktig for å hindre at det kommer alvorlige smittsomme sykdommer som rabies til Norge, noe som kan true både dyre- og folkehelsen.

Fikk gladbeskjed

Fauske forteller at Mattilsynet 2. oktober varslet at de vurderte å fatte vedtak om at valpen enten ble returnert til Bulgaria, eller avlivet. Retur forutsetter både en mottaker i hjemlandet og godkjenning fra myndighetene, forklarer hun.

- Etter vår forespørsel til Bulgaria fikk vi svar 14. oktober at de ikke aksepterte retur fordi passet ikke var i overensstemmelse med lovlige bulgarske hundepass, sier hun.

Fire dager seinere fikk de imidlertid et nytt brev, hvor det framkom at landet likevel aksepterer returen, og at de hadde funnet en ny eier i hovedstaden Sofia.

- Vi undersøker nå det praktiske rundt gjennomføring av returen, skriver Fauske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer