Vincent van Gogh

Van Gogh-mysterium oppklart

Spekulasjonen rundt hvor Vincent van Gogh malte sitt siste maleri har vært mange. Nå er mysteriet oppklart.

MYSTERIUM: «Trerøtter» var Vincent van Goghs siste maleri. Nå er mysteriet om hvor han malte det, oppklart. Foto: Van Gogh Museum
MYSTERIUM: «Trerøtter» var Vincent van Goghs siste maleri. Nå er mysteriet om hvor han malte det, oppklart. Foto: Van Gogh Museum Vis mer
Publisert

I kunstkretser har det vært litt av et mysterium: Hvor malte den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh sitt siste maleri før han døde?

Maleriet, som på norsk har navnet «Trerøtter», ble malt kort tid før kunstnerens død i 1890, og stedet har til nå vært ukjent. Det antas at han skjøt seg kort tid etter at han hadde ferdigstilt bildet.

Siden hans død har kunstelskere vært interessert i hvor han malte sitt siste verk. Van Gogh-museet i Amsterdam mener nå at de har funnet ut nettopp det. Det skriver museet i pressemelding.

Postkort

27,5 kilometer utenfor Paris, i kommunen Auvers-sur-Oise, var stedet hvor en rekke kjente malere oppholdt seg på 1800-tallet, blant andre van Gogh. Det er også her han skal ha malt «Trerøtter».

Funnet ble gjort av Wouter van der Veen, vitenskapelig leder for Van Gogh-instituttet i Auvers-sur-Oise, da han snublet over et postkort fra en periode mellom 1900 og 1910 som viser en skråning med trestammer og røtter.

Van der Veen, som i mange år har jobbet med van Goghs malerier, kjente øyeblikkelig igjen motivet fra postkortet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer