Anmeldelse film «Loving Vincent»

Van Goghs død, fortalt med hans egne penselstrøk

Håndlaget animasjon blander kunst med krimgåte.

HÅNDLAGET: «Loving Vincent» er baset på Vincent van Goghs malerier. Bildene er gjenskapt av 80 malere og animert til et krimdrama. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Få kunstnere er blitt så romantisert og mytologisert som Vincent van Gogh. Det er laget sanger om ham («Starry Starry Night»), skrevet biografier (Naifeh og Smiths «Van Gogh: The Life») og laget filmer (Altmans «Vincent & Theo»). Alle hans brev er dessuten utgitt i et trebindsverk. Likevel befinner han seg fortsatt bak et slør av mystikk. Han slutter tilsynelatende aldri å fascinere.

Nå kommer også tegnefilmen – basert på hans egne malerier. I «Loving Vincent» er van Goghs egne motiver basis for en animert historie om hans siste dager, før han tok livet av seg i Auvers-sur-Oise i 1890. Da var han 37 år gammel og etterlot seg nærmere 800 malerier. I filmen blir selvmordet behandlet som en kriminalgåte. Skjøt han seg ikke selv? Ble han tvert imot skutt av en lokal 16-åring?

Sju år

Mer interessant enn selve krimdramaet – som først ble lansert i Steven Naifeh og Gregory Smiths biografi fra 2011 – er håndverket i denne filmen. Filmskaperne Dorota Kobiela og Hugh Welchman har brukt sju år på dette prosjektet som er malt for hånd og altså ikke computergenerert. Mer enn 66.000 bilder måtte til, alle malt i olje på lerret med penselstrøk i van Goghs stil og med utgangspunkt i 94 av van Goghs motiver. 80 kunstmalere har vært engasjert for jobben. Resultatet er slående, for å si det mildt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer