OMDISKUTERT: Hvorvidt Vincent van Gogh kuttet av seg hele eller deler av øret sitt har lenge blitt diskutert. FOTO: AP / NTB SCANPIX
OMDISKUTERT: Hvorvidt Vincent van Gogh kuttet av seg hele eller deler av øret sitt har lenge blitt diskutert. FOTO: AP / NTB SCANPIXVis mer

Van Goghs øremysterium kan endelig være løst

Forfatter fant dokument fra Vincent van Goghs lege. 

(Dagbladet): Det er godt kjent at den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh kuttet av sitt eget øre. Men i ettertid har ekspertene kranglet om hvorvidt han faktisk skar av seg hele øret, eller kun deler av det.

Nå ser det ut til at svaret er funnet. Da forfatteren Bernadette Murphy drev reaserch til en ny bok om den siste perioden i kunstnerens liv, oppdaget hun et dokument skrevet av en lege som behandlet ham. Dokumentet fra legen, som het Félix Rey, inneholder blant annet en tegning av et avkuttet øre som viser at kunstneren faktisk kuttet av hele, skriver New York Times.

Stilles ut

Nå skal både dokumentet og tegningen stilles ut for første gang på Van Gogh-museet i Amsterdam, under utstillingen «On the Verge of Insanity» som åpner fredag. Gjennom utstillingen ønsker museet å utforske den siste tiden i van Goghs liv.

Blant bildene og objektene som vises er også en korrodert revolver, som van Gogh kan ha brukt til å ta sitt eget liv, ifølge ansatte ved museet.

Utstillingen åpner samtidig som Bernadette Murphys bok «Van Gogh's øre: Den sanne historien» gis ut.

- Dette er ikke troverdig

Men dokumentfunnet har ikke overbevist alle.

- Jeg var villig til å la tvilen komme dem til gode, og tenkte at de faktisk hadde funnet ny informasjon. Men dette er ikke nytt og det er ikke troverdig, skriver den amerikanske historikeren Steven Naifeh i en e-post til New York Times. I 2011 ga han ut boken «Van Gogh: The Life» hvor han skriver at flere vitner som så van Gogh etter at han hadde vært på sykehuset, hadde sagt at hele øret ikke var borte.

Vincent van Gogh kuttet av øret sitt 23. desember 1888. Dette var det første av flere alvorlige sammenbrudd før han til slutt tok livet sitt i Auvers-sur-Oise i Frankrike, 29. juli 1890.