Van Veeteren og øksemorderen

Den andre romanen i serien om førstebetjent Veeteren, men den tredje som kommer ut på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To menn blir økset til døde med kort mellomrom i Kaalbringen. Bakgrunnen deres er vidt forskjellig, selv om begge deler en heller tvilsom moralsk grunnholdning. Politiets etterforskning står i stampe, og byens innbyggere kikker djupt under senga før de legger seg.

Så blir en ung lege funnet drept på samme måte, og det blir opp til Van Veeteren å finne mønsteret i den tilsynelatende tilfeldige nedslaktingen.

Skyld og rettferd

Håkan Nesser improviserer særegent over det klassiske krimplottet uten å svike leserens krav til oppfyllelse av sjangerens konvensjoner.

Slutten er overraskende sett fra utsiden, men om man går inn i romanenes indre på lydhørt vis, kjennes den helt riktig.

En av Nessers kvaliteter er at han skriver fram frastøtende forbrytelser som ikke så lett kan tilgis, men forbrytere leseren likevel føler noe for, uten at leseren kjenner seg manipulert eller emosjonelt fornærmet.

Opp mot dette setter han ofre med morkne skjelett i skapet og som kanskje ikke var det spor bedre mennesker enn sine drapsmenn.

Store spørsmål om hva som er skyld og hva som er rettferd ligger i bunnen av alle Nessers romaner, men i «Borkmans punkt» går han djupere og utforsker samfunnets tilstand når loven svikter og selvtekt framstår som det rette alternativ.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer