Vandalenes frammarsj

IS handler stort i "blod-antikviteter".

RASERT AV IS:  Palmyra i Syria.
RASERT AV IS: Palmyra i Syria.Vis mer
Meninger

Satellittbilder fra Syria bekrefter meldingene om at IS nå har ødelagt den viktigste bygningen i den syriske oldtidsbyen Palmyra. Bel-tempelet er jevnet med jorda av jihadistene. Det handler åpenbart om overgå seg selv i grusomheter og vandalisme. Etter at IS erobret Palmyra i mai i år har historikere og arkeologer ventet i angst på meldinger om ødeleggelser. Nå er bekreftelsen kommet i tur og orden. 18. august myrdet IS verdens fremste Palmyra-ekspert, den 82-årige arkeologen Khaled al-Asaad. 24. august ble Baal-Shamin-tempelet rasert, og nå - i disse dager - den 2000 år gamle hovedbygningen, Bel-tempelet.

Motivene for de spektakulære ødeleggelsene er religiøse, ifølge IS. Alle påminnelser om andre religioner enn islam må utraderes.
I Palmyra fantes spor etter helligdommer fra både romersk, gresk, bysantinsk og islamsk kultur. De rettroende jihadistene påberoper seg dermed plikt til å ødelegge det de kaller hedenske kulturminner. Et slikt «idealistisk» påskudd skjuler imidlertid deler av sannheten. FN-organisasjonen UNESCO har advart om at plyndringen av antikviteter og kulturminner i Syria og Irak er i ferd med å skje i «industriell» målestokk. Det er blitt business. IS handler stort i såkalte «blod-antikviteter».

Oldtidsbyen Palmyra, som ligger nordøst for Damaskus, kalles «ørkenens perle» og står på UNESCOs verdensarvliste. Oasen var et sentralt treffpunkt på den gamle Silkeveien mellom Asia og Europa. Her fantes kulturskatter som i alle år har lokket utgravere med varierende motiver. Nå hevder eksperter at IS har tatt kontrollen over plyndringen. Etter at den USA-ledede koalisjonen har begynt å bombe IS-mål, deriblant lukrative oljeområder, er handelen med illegale kulturminner blitt en av jihadistenes viktigste inntektskilder.

Palmyras historiske og symbolske betydning har dessuten vist seg å være en fristende kulisse for IS-krigernes mest groteske propa-ganda. Det svarte IS-flagget som er drapert foran de romerske søylene, danner bakteppet for henrettelser av syriske soldater på videoene som terrorgruppa har sendt ut. Om hensikten er å skremme fiender eller rekruttere tilhengere, er likegyldig. Ødeleggelsen av menneskehetens felles historie er og blir en krigsforbrytelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.