KOMMENTARER

Vandaler i Elysée

Mens Nicolas Sarkozy som fransk president bodde i Elysée-palasset sammen med kona, Carla Bruni, lot de hundene sine bite i filler og grise til historiske møbler.

NAPOLÉONS SALONG: Møblene i «Sølvsalen» i Elysée-palasset er blant Frankrikes prekstigste antikviteter. Sarkozy lot hundene sine bite og klore dem i filler. Foto: Elysée
NAPOLÉONS SALONG: Møblene i «Sølvsalen» i Elysée-palasset er blant Frankrikes prekstigste antikviteter. Sarkozy lot hundene sine bite og klore dem i filler. Foto: Elysée Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I mai 2012 måtte Mobilier National, som har ansvaret for Republikkens innbo, sette i gang oppussing av de antikke møblene i «Sølvsalen» i Elysée-palasset idet François Hollande skulle overta som statssjef etter Nicolas Sarkozy. Det er tydeligvis ikke de tusenvis av euro som dette arbeidet kostet, som har opprørt den statlige eiendomsforvalteren, men den fullstendige ringeakten for historiske verdier.

Møblene i «Sølvsalen» er blant Republikkens flotteste. De er berømte for armlener som er formet som svanenebb. Og de er forgylte. I to hundre år har fransk politisk historie utspilt seg i disse omgivelsene. I denne salen undertegnet Napoléon Bonaparte sin abdikasjon. Og der døde president Félix Faure av hjertesvikt i armene på si elskerinne i 1899.

Men her lot paret Sarkozy og Bruni sine tre hunder få herje fritt med tenner og klør. De har en chihuahua ved navn Toumi og to labradorer som heter Clara og Dumbledore. Tydeligvis har de tre firbeinte hatt mye dyr moro på den franske statens regning. Særlig armlenene var hardt medtatt.

Flere slags håndverkere måtte i sving for å sette i stand sofaer og stoler, restaurere tre, reskulpturere og trekke om seter og ryggstøtter, skriver nettstedet Mediapart. Å forgylle møblene kostet aleine 6 600 euro (nær 53 000 kroner) hos en håndverker i Paris. I tillegg kom det noen tusen euro i kantebånd og enda mer til silke, pluss mangfoldige arbeidstimer til de som utførte jobben, skriver nettstedet.

Men Sarkozy får ingen regning, sier Bernard Schotter, som leder den statlige innboforvalteren. Vedlikehold og istandsetting betales enten av den institusjonen som bruker møblene eller av innboforvalteren.

I øyeblikket er Sakrkozy mest opptatt av å forsvare seg mot dommere og statsadvokater som etterforsker ham for misbruk av makt og innblanding i rettsvesenet, kort og godt korrupsjon. Han er den første presidenten i V. Republikken som har sittet varetektsfengslet.

«Sarko», som ikke få politiske analytikere har sammenliknet med Napoléon, mistenkes også for å ha Napoléon som historisk forbilde. Men møblene hans, de driter han i, kan man si med et folkelig uttrykk. Og han har en forhistorie med statlige møbler. Da «Sarko» var innenriksminister fikk Mobilier National inn en kostbar sofa gjennomtrukket av urin og full av hundehår til oppussing.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer