Vanessa Rudjord ferdig i Costume

Gir seg etter ni år.

SLUTTER: Den profilerte Costume-sjefredaktøren Vanessa Rudjord har sagt opp sin stilling.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLUTTER: Den profilerte Costume-sjefredaktøren Vanessa Rudjord har sagt opp sin stilling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter ni år i motemagasinet Costumes sjefredaktørstol, har Vanessa Rudjord nå sagt opp stillingen sin.

Det melder Kampanje i dag. Gry Bjørhovde bekrefter overfor Dagbladet at Rudjord har levert sin oppsigelse. Bjørhovde er forlagsdirektør i Bonnier Media, som gir ut Costume.

- Med 40-års krisen luskende rundt hjørnet, har jeg i en tid lekt med tanken om å starte noe for meg selv. Nå gleder jeg meg til noen hektiske avslutningsmåneder med Costume, før jeg gyver løs på gründertilværelsen. Jeg sier som Einstein: «Livet er som å sykle. For å holde balansen må du fortsette å bevege deg», sier Rudjord i en pressemelding.

- Har ingenting med kritikken å gjøre Oppsigelsen kommer etter en lang rekke kritikk mot Rudjord og Costume, og ble levert tidligere denne uka. Costume-redaksjonen ble varslet i dag.

- Hun har vært her i ni år, og levd og åndet for denne jobben hele tida. Etter så lang tid, er det ikke så unaturlig at man kanskje ønsker å se etter noe nytt. Det er ikke noe mer mystisk enn som så.

I mai ble Costume klaget inn til PFU, etter flere kritiserte reportasjer. Bjørhovde avviser at oppsigelsen har noe som helst med kritikken å gjøre.

- Det har altså ikke det. PFU-klagen ble løftet opp til nivået over sjefredaktørsjiktet, vi har diskutert disse sakene på forlagsnivå og levert vårt tilsvar til PFU. Det ligger ikke noe kritikk av Vanessas valg i vårt tilsvar.

 - Er det Rudjord alene som har kommet fram til avgjørelsen?

- Ja, hvis hun har diskutert med noen så er det iallfall ikke med meg. Oppsigelsen kom like overraskende på meg, som den kom på redaksjonen i dag. Vi har ikke hatt en avtale om dette på noen som helst måte.

- Åpenbart kritikkverdig I vår viet Rudjord ni Costume-sider til sin svært gode venninne Pia Tjelta, som også prydet forsida av den aktuelle utgaven, i forbindelse med hennes kjoledesigndebut.

Det fikk flere presse-eksperter til å reagere. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mente at reportasjen var «helt åpenbart kritikkverdig».

I april fikk Rudjord nok en gang kritikk, da for å ha vist fram sin egen leilighet over åtte sider i Costume Living - parallelt med at hun la leiligheten sin ut for salg.

«Umusikalsk» og «en underlig kopling», mente Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, mens Carl-Erik Grimstad, førsteamanuensis i journalistikk ved Norges Kreative Høgskole, kalte det «uanstendig».

Bikinioppstyr I maiutgaven av Costume, ryddet Rudjord hele 18 sider, samt forsida, for én av sine gode venninner. Denne gang var det Jenny Skavlans bikinikolleksjon som skulle vises fram.

Rudjord mente at det ikke var noe kritikkverdig ved Skavlan-reportasjen.

- Dette er helt åpenbart en sak med stor nyhetsverdi for ethvert moteblad, så vi ble veldig glad da Jenny og Porto Brazil valgte oss som eneste magasin til å presentere kolleksjonen. Jenny Skavlan er midt i målgruppa til Costumes lesere, skrev hun i en mail til Dagbladet.

- Dere fikk også kritikk da dere hadde sak på Pia Tjelta, og hennes kleskolleksjon. Vurderte dere å ikke lage Skavlan-saken på bakgrunn av det?

- Vi kan ikke la kritikk styre hvordan vi skal lage et best mulig blad, sa Rudjord.

Moteredaktør tar over Rudjord har tre måneders oppsigelsestid, og vil være tilknyttet stillingen ut september. Moteredaktør Hege Aurelie Badendyck blir konstituert redaktør i Costume.

- Det er alltid litt spesielt når en så sentral medarbeider forsvinner etter så mange år, samtidig som man må regne med at det skjer. Man blir litt nummen akkurat når det skjer, men så ser man framover.

- Vi er ikke redde for rekruterringstilfanget her, og har sikret oss godt med Hege Aurelie i den rollen, sier Bjørhovde til Dagbladet.

- Blir Badendyck sittende i redaktørstolen?

- Det er det for tidlig å si noe om. Hege er en høyt verdsatt medarbeider for både Costume og Bonnier, men vi nå skal vi bruke tiden godt og gjøre prosessene riktig før vi lander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer