Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vanilla sky

Tom Cruise kan være en glimrende skuespiller. Altfor ofte er han en poserende, glatt filmstjerne. Som her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vanilla Sky» vil helt sikkert trekke en del nysgjerrige til kinoene: Det var her Tom Cruise møtte Penelope Cruz, et møte som igjen skal ha ført til fjorårets mest omtalte Hollywood-brudd mellom Cruise og Nicole Kidman. Hvis du ikke er opptatt av Hollywood-sladder, er det kanskje ikke så stor grunn til å oppsøke «en kino nær deg» med det første.

Mislykket

Regissør Cameron Crowe («Jerry Maguire», «Almost Famous») har denne gang valgt å lage en nyinnspilling en spansk kultfilm signert Alejandro Amenabar. Det handler om en mann som ikke klarer å skille mellom drøm og virkelighet. Etter som filmen ruller framover, blir stakkaren stadig mer og mer fortvilet, mer og mer forvirret.

Han er ikke alene om det. Jeg fikk også problemer etter hvert - til tross for at Crowe har lagt inn fargesymbolikk som et slags kompass. Det er alltid moro å leke med grensene mellom virkelighet og drøm. Filmhistorien er full av vellykte eksempler på det. Denne hører ikke til blant dem. Når det siste kvarteret må brukes for å forklare alt jeg har sett de siste to timene - uten at jeg blir mer overbevist - er forsøket mislykket.

Kler hverandre

Og hvordan gjør Cruise/Cruz seg sammen? De kler hverandre godt. Men skuespillet imponerer ikke. Cruz har ikke mye å spille på, og Cruise synes mest opptatt av å se på seg sjøl i monitoren. Iblant er Cruise en glimrende skuespiller, altfor ofte er han poserende filmstjerne. Det er den siste varianten vi får her.

«Abre los oyos», «Åpne opp øynene», het den spanske versjonen. «Våkn opp!» er også filmens gjennomgående budskap. Oppfordringen føles også nødvendig overfor publikum. Regissør Cameron Crowe og produsent/stjerne Tom Cruise begår dødssynd nr. 1: De kjeder sitt publikum.

DRØM OG VIRKELIGHET: Mord og kjærlighet. Nedfrysing og evig liv. Tom Cruise og Penelope Cruz. Sludder og vås. I «Vanilla Sky» får du det meste.
Hele Norges coronakart