KALD MAT ER LIKE BRA: Det viktigste er at maten er sunn og god, ikke at den er varm, skriver artikkelforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
KALD MAT ER LIKE BRA: Det viktigste er at maten er sunn og god, ikke at den er varm, skriver artikkelforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Mat på SFO:

Vanlig mat er bra nok på SFO

Det første vi kan gjøre for å avlaste travle SFO-ansatte er å droppe varmmaten. Vanlig mat som brød, melk og pålegg er bra nok.

Meninger

Forbrukerinspektørene hos NRK var på besøk hos en SFO i Fredrikstad hvor kjøkkenfasilitetene er dårlige og tiden knapp når mange barn skal ha mat. Samtidig lanserer Kost- og ernæringsforbundet og Forbrukerrådet en rapport om hvor dårlig det står til med mat som serveres i SFO. Dagbladet har overskrifter som beskriver «pølse- og makaroni-overdoser» og tomatsuppe og pizza dag inn og dag ut.

Det går en varm tanke til alle de SFO-ansatte som hver dag skal slåss med gamle komfyrer, manglende utstyr og klokka for å servere mat som barna i verste fall ikke vil spise!

I tillegg til å trøste, legge plaster på et skrubbsår, hjelpe til med lekser, være fredsmekler i store og små konflikter, holde oversikt over når William skal hjem og hvem som henter Amalie i oddetallsuker, skal de altså også levere en meny som både er fristende, sunn og laget fra bunnen av.

Altfor ofte handler diskusjonen om den varme maten. Men, la oss gjøre et lite tankeeksperiment: Må maten som serveres i SFO være varm? Eller er kald mat – det vil si varianter av brødmåltid – godt nok?

Kan SFO-ansatte få senke skuldrene litt når de ikke må sette av 40 minutter til å koke opp de 10 literne med vann som må til for å servere barna makaroni og pølser? Er det egentlig nødvendig med suppe og taco, eller skal vi forsøke å fokusere på det som er aller mest viktig, nemlig næringsinnholdet i maten og drikken som serveres?

Det viktigste er at maten er sunn og god, ikke at den er varm! Det er bare fantasien som setter grenser for kalde retter som smaker godt: salater med ost og skinke eller tunfisk, grove wraps med rømme og kylling-pålegg og ulike typer polarbrød med varianter av brunost. Eller rett og slett det tradisjonelle brødmåltidet.

Så kanskje varmmatsporet er det første vi skal blinke oss ut av når vi snakker om mat i skolen? Retningslinjene for mat og måltider i skole og SFO nevner kun varm mat en gang, og da i følgende formulering:

«Hvis det tilbys varm mat hver dag, bør fisk tilbys minst 1–2 ganger per uke og vegetarrett minst én gang i uken eller oftere.» Videre står det i retningslinjene at alle barneskoler bør tilbys ordninger som gir elevene mulighet til å få vanlig hvit melk på skolen hver dag.

Med melk til SFO-måltid kan barna få en av de tre porsjonene av meieriprodukter som anbefales daglig. Ja til variert og vanlig kaldmat – det er bra nok!

Til slutt et hjertesukk. I dagens mediesamfunn er lett å gå seg vill i tåken av kostholdsråd og dietter både for oss foreldre og de som passer på ungene våre. Vi som jobber med mat får stadig historier om barnehager og skoler som legger ned forbud mot brunost på skiva og andre som hevder at yoghurt er rene sukkerbomber for barn. Når listen over NEI-mat blir stadig lengre er det fint å vite at det finnes noen solide råd det er trygt å lytte til.

Landets fremste uavhengige eksperter innenfor kosthold står bak 12 offentlige kostråd fra Helsedirektoratet. Følger du disse rådene om et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet vil du ha et godt grunnlag for god helse.

Kort fortalt handler rådene om hva slags mat du bør spise mer av, hva du bør spise mindre av, og hvilke matvarer det er lurt å velge fremfor andre. Et sunt kosthold består av helt vanlig matvarer og består gjerne av grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, fisk og magre meieriprodukter.

Vanlig mat er bra nok!