DEBATT

Vanlige folks eliteopprør

EU-avstemningen kan føre til en styrking av britisk demokrati. Nå ser ekskluderte at politikk nytter.

AVSTAND: Brexit er et uttrykk for den avstand som er oppstått mellom sosialdemokratiet og vanlige folk i Europa, et tomrom som høyrepopulister står klare til å fylle, skriver Bernt Hagtvet. 
 Foto: Neil Hall / Reuters / NTB Scanpix
AVSTAND: Brexit er et uttrykk for den avstand som er oppstått mellom sosialdemokratiet og vanlige folk i Europa, et tomrom som høyrepopulister står klare til å fylle, skriver Bernt Hagtvet.  Foto: Neil Hall / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Britiske samfunnsforskere har startet det møysommelige arbeidet med å forstå hva som skjedde under EU-avstemningen 23. juni. Sentralt i dette arbeidet står sentrum for britisk valgforskning, Nuffield College, Oxford, hvor Sir David Butler har holdt til siden 1945. Han er Storbritannias svar på Henry Valen, med en rad valganalyser bak seg, og ekspert på fenomenet «swing», stemmingsskifter umiddelbart før valget.

Butler har alltid advart mot å komme med forutsigelser. Det gjorde han også nå - og sa i etterkant: « Dette er den største omveltningen i britisk politikk etter Churchills fall i 1945.»

På et seminar i London nylig samlet Nuffield College det som er av ekspertise på valg. Her er et utvalg innkast fra forhandlingene:

Brexit-avstemningen 23. juni minner oss om at EU-saken ikke lar seg plotte inn langs en høyre-venstre-akse. Innen britisk sosialdemokrati, fra Attlee og Bevin av, har det vært dyp skepsis til EEC/EF/EU. Grunnen er klar: Overnasjonalitet og frie kapitalbevegelser vil svekke det sosialdemokratiske styringsprosjektet innen økonomi og arbeidsmarkedspolitikk. Jeremy Corbyns ambivalenser ved avstemningen viser rester av denne holdningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer