- Vannet går opp til madrassen

Hove-sommeren er her igjen.

Kun ikledd boksershorts og solbriller kaster Per Kristian Fosse (17) seg som førstemann i hovegjørma dagen før festivalstart.

- Det er vått men heldigvis varmt, og etter dette kan det bare bli bedre, sier en optimistisk askergutt.

Musikkfestivalen på Tromøya utenfor Arendal blir nå hjemsøkt av regnvær for andre året på rad, men deltakerne ser ikke ut til å miste gnisten av den grunn.

- Blir det dårlig vær holder vi oss positive og driter i om vi blir syke, sier Inga (18) fra Kolvereid i Ytre Namdalen - visstnok Norges minste by. Med tanke på hvor mange som camper i Ingas fortelt, kan det ikke være folksomt i hjembyen.

- Vi gleder oss til å komme ut av teltet og oppleve livet. Og: Skriv at vi digger Jack White og Raconteurs.

Fjorårets teltleir ble erklært katastrofeområde, og førte til at en mengde deltakere måtte flytte. Selv Trond Giske måtte riste på hodet, etter at han i nyinnkjøpte slagstøvler inspiserte elendigheten. I år har festivalen tatt en del forholdsregler, som å grave dreneringsgrøfter og unngå bosetning på de mest utsatte stedene.

Likevel føler Jo Bergersen (18) at han må til å grave opp et dike foran sitt telt.

- Vannet går opp til madrassen, og øker det en centimeter til, blir det krise!

PÅ GRENSA: Jo Borgersen (18) tror han må bygge en dike rundt teltet. Foto: LARS EIVIND BONES
PÅ GRENSA: Jo Borgersen (18) tror han må bygge en dike rundt teltet. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Værmelderne ser ikke ut til å bli helt enige om hvordan det blir på Hove de neste dagene, men de er enige om at forholdene blir vekslende.

- Jeg skal aldri mer høre på værmeldingen i hvert fall, sier Stian Hellem Kristiansen (19), som sleper seg gjennom gjørma til en bitte liten, men tørr Mazda ...


Her er Dagbladets anbefalinger for Hove:

Sigrid Hvidsten anbefaler:

Jay-Z:
Det er ingen over, ingen ved siden: Verdens største hiphopstjerne er i Norge. Det vil bli en legendarisk kveld.

Vampire Weekend: Deres afroinspirerte glapop fungere ypperlig live. «Cape Cod Kwassa Kwassa» har til og med gitt Paul Simon et aldri så lite hipstercomeback.

The Brian Jonestown Massacre: Anton Newcombe er både gal og genial, og er like kjent for å lage skandale på scenen, som han er for (den litt varierende) låtskrivinga si.

Hercules & Love Affair: Uansett om Antony Hegarty, som synger på seks av de ti sporene på, Hercules & Love Affairs selvtitulerte album, dukker opp eller ikke, klarer nok DJ Andrew Butler å lage Hoves beste diskodansegulv.

Beck: Han har akkurat sluppet en singel der han høres ut som skogprogsvensken Dungen, og det kan rett og slett bli interessant å få med seg hvordan det ser ut på scenen.

Torgrim Øyre anbefaler:

Killswitch Engage: En maktdemonstrasjon av en konsert på Rockefeller tidligere i år. Ikke bare har de et plettfritt låtmateriale å velge fra, musikalsk er de sannsynligvis et av de mest kompetente metalbandene vi har i dag.

- Vannet går opp til madrassen

Behemoth: Nergal & co noterer cirka 200 konserter i året, slikt blir det resultater av. Polakkene har blant annet gjort det skarpt i USA med en gjev plassering på den omreisende Ozzfest-turnéen øverst på skrytelista. Tross Behemoths kompromissløse natur, har deres militante dødsmetal aldri favnet så bredt som på sisteskiva «The Apostasy».

The Hellacopters: Det har lenge vært kjent at de legger hatten på hylla. Dette er siste sjanse til å se Nicke Andersons velartikulerte og gitarmarinerte solskinnsrock i levende live fra en norsk scene.

Band of Horses: Band of Horses maler sine drømmende miniepos med bred pensel og mange valører gitar. Seattle-gjengen lagde en av fjorårets fineste plater i «Cease to Begin».

Converge: Hardcore-mentor og ideolog Jacob Bannon har nok en god del brukne ribbein og forstuede nakkemuskler på samvittigheten. En Converge-konsert går sjeldent rolig for seg, og det blir nok turbulent så det holder forran Amfi-scenen når kvartetten detonerer med sin brutale og komplekse metal. 

BILSENG: Stian Hellem Kristiansen (19) og Marielle Nyhus (18) stoler ikke på værmeldere etter dette og vil sove i en liten, men tørr Mazda.
HARDT: Jeg går opp i høyden og finner underlag av stein! sier Andreas Martin Aanerud (20).
TØRRE: En tørr gjeng fra Kovereid i Ytre Namdal. Fra venstre Kristin (19), Signe (19), Jørgen (19), Mattias (17), Henrik (18), Torgeir (19), Inga (18), Emil (18), Ådne (18) og Eivind (19). - Vi kommer fra Norges minste by, og nå er de fleste av oss inne i dette forteltet!
ÅRETS FØRSTE I GJØRMA: Per Kristian Fosse (17) er førstemann ut i Hove-gjørma. - Jeg trengte et bad uansett, og nå får jeg skylt meg skikkelig, sier askergutten.