Vanngevær versus pistol

Dagbladet mener: Et alvorlig skritt i retning av permanent bevæpning.

Meninger

Søndag kles landet i rødt, hvitt og blått, flaggene heises og nasjonaldagen feires omtrent slik den feires hvert eneste år. Nordmenn trekker i sine peneste antrekk, drikker sjampanje til frokost og spiser is til lunsj. Det blir sekkeløp, potetløp og hornmusikk. Barnetogene vil provosere fram bevegede tårer. Gatene vil preges av gassballonger, 17. mai-fløyter og sang.

Nasjonalisme er en tveegget dyd, men i Norge er vi stolte av at nasjonaldagen feires med barnetog og ikke militærparader. I år blir bildet mindre idyllisk enn vanlig. For første gang vil det ellers trygge synet av politi i barnetogene innebære skarpladde våpen til uniformen. Dette er et alvorlig skritt i retning av permanent bevæpning av politiet, som stortingsflertallet med gode grunner er imot. Justisminister Anders Anundsen er i ferd med å snikinnføre generell bevæpning i strid med dette.

Politiet har advart russen mot å bruke vanngevær som kan forveksles med ekte våpen. På skolebesøk i Tromsø framførte bevæpnet politi budskapet, helt uten forståelse for at ungdommen mente det var paradoksalt å bære våpen i en slik situasjon. Episoden illustrerer at politiet selv allerede er blitt farlig vant til skarpladde pistoler på hofta. En langvarig midlertidig bevæpning kan føre til at holdningene gror fast.

Vage, generelle trusselvurderinger fra Politiets sikkerhetstjeneste er begrunnelsen for at midlertidig tillatelse til bevæpning ble innført i november. Både justisministeren og regjeringspartiene ønsker at midlertidigheten skal bli permanent, og har utvidet tillatelsen tre ganger. Opposisjonen og samarbeidspartiene krever nå en begrunnelse for Stortinget. Det er en redegjørelse vi ser fram til i spenning.

Samfunnet blir ikke tryggere av flere våpen. Generelt bevæpnet politi fører til økt våpenbruk hos kriminelle og flere skyteepisoder enn når våpen må hentes i biler eller er forbeholdt spesialstyrker. Det er den statistiske begrunnelsen bak den følelsen av utrygghet mange opplever ved synet av skarpladde våpen i bybildet. Dagbladet har tidligere advart mot at den midlertidige tillatelsen kan være en manøver for at folk flest skal venne seg til synet av norsk politi med skytevåpen. Bevæpnet politi i barnetogene er et viktig steg i den retning.

17. mai bør fortsatt være barnas festdag. Vi vil heller se russ med vanngevær enn politi med pistol. Årets syn av det siste bør bli stående som et unntak, ikke noen ny regel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.