Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vannkraft og verdier

I en kronikk i Dagbladet 23. juli drøftet jeg forholdet mellom norsk bistand og politiske maktforhold i land i Sør. Jeg tok for meg norsk bistand til næringsutvikling, og rettet søkelyset spesielt mot SN Powers vannkraftprosjekter i Chile, i et område hvor mapucheindianerne holder til. I den forbindelse refererte jeg til en BI-rapport av Anne Welle-Strand og Asle Toje, og kritiserte at rapporten ikke hadde stilt grunnleggende spørsmål ved de etiske problemstillinger som en slik kraftutbygging reiser.

I sitt tilsvar 27. juli hevder BI-forskerne at jeg presenterer studien som et ensidig angrep på urfolks rettigheter, og at den argumenterer for å overkjøre mapuchene. Det er selvsagt ikke riktig. Jeg påpekte imidlertid at studien er svært kritisk til miljøaktivistenes og norske avisers negative omtale av vannutbyggingsprosjektet. Den unnlater også å diskutere mapuchenes verdiunivers, som er annerledes enn vestlig rasjonalitet, og uforenlig med en kraftutbygging på mapuchenes hellige steder.

En studie som skal vurdere SN Powers vannutbyggingsprosjekt i Chile på en seriøs måte må drøfte de motstridende ideologier i denne verdikonflikten.

Welle-Strand og Toje synes å være mer opptatt av bedriftenes omdømme i utlandet, og stiller spørsmål ved om mediene og de ikke-statlige organisasjonene fungerer som en rettferdig dommer. Spørsmålet er ikke om media og aktivistene er rettferdige, men om alle sider ved konflikten blir belyst. Konfliktens forskjellige sider og de undertrykte mapuchenes rettigheter hadde neppe blitt skikkelig drøftet dersom bare det chilenske storsamfunnets synspunkter hadde blitt referert.

Men som jeg også påpekte i kronikken: Å navigere mellom storsamfunnets og undertrykte gruppers verdier er ikke lett. Det er derfor ikke vanskelig å slutte seg til BI-forskernes ønske om at "det trengs en analyse av samspillet mellom sosiale strukturer, makt, ideologi og ressurser." Det betinger imidlertid at analysen åpner for andre måter å se verden på enn gjennom vestlige briller. Etter å ha lest studien er det lite som tyder på at Welle-Strand og Toje ønsker å benytte slike alternative briller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling