KOMMENTARER

Vannkrise i Midtøsten vil skape nye flyktningstrømmer til Europa

Det er snart ikke mer vann å krige om i Midtøsten. Men det kan fort bli storkonflikt mellom Tyrkia, Irak og Syria.

VERRE ENN I NORGE: Tørken herjer i Midtøsten også. Her er det ikke store muligheter for å bruke jorda. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix
VERRE ENN I NORGE: Tørken herjer i Midtøsten også. Her er det ikke store muligheter for å bruke jorda. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at vanntilførselen i den arabiske delen av Midtøsten i 2025 vil være 15 prosent av det den var i 1960? Visste du at 14 arabiske stater er på lista over de 20 av landene i verden som lider mest under vannmangel? Og visste du at det i araberverdenen forsvinner 23 hektar land gjennom ørkenspredning hvert minutt?

Dette står å lese i en ny rapport fra FNs utviklingsfond, UNDP. Det er skremmende lesning. Vannmangel vil i åra som kommer føre til flere humanitære tragedier, med økt barnedødelighet, større fattigdom, mer sult, mindre utvikling og flere konflikter. Og ikke minst vil Europa få en ny strøm av mennesker på flukt; de som flykter fordi de mangler vann. Ifølge UNDP er det fare for at millioner av mennesker må flytte på seg.

Det er flere grunner til at vannmangelen blir mer og mer prekær i Midtøsten for hvert eneste år. Klimaendringer er en hovedårsak, med høyere temperaturer, mindre nedbør, eller flom som følges av lengre tørkeperioder. Ørkenspredning skjer på grunn av klimaendringer, men også fordi folk hogger trær for å bruke veden til matlaging og oppvarming. Samtidig er en rekke områder blitt utnyttet kommersielt, ikke minst til industriutvikling, uten at man har tenkt særlig på konsekvensene for vannressursene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer