Kajakk i Oslofjorden: De naturgitte forutsetninger gjør Oslo til en fantastisk destinasjon for vannidrett, skriver forfatteren. lllustrasjonsfoto: Scanpix
Kajakk i Oslofjorden: De naturgitte forutsetninger gjør Oslo til en fantastisk destinasjon for vannidrett, skriver forfatteren. lllustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

Vannpark i Bjørvika

Bjørvika kan oppnå samme idrettsstatus som Tryvann og Holmenkollen.

Fjordbyen Oslo, med vannspeilet fra Frognerkilen til Sørenga, kan bli en av verdens beste bynære arenaer for vannsport. De naturgitte forutsetninger gjør Oslo til en fantastisk destinasjon for vannidrett, til rekreasjon og konkurranse.

Guro Voss Gabrielsen spør i sin kronikk i Dagbladet 4. april om det er plass for barn i Bjørvika og etterlyser tiltak for lek med rullebrett og sykler. Selvsagt må disse få plass, men like viktig er det å utvikle de unike mulighetene Fjordbyen har i forhold til andre boligområder, tilhørigheten til vannet. Bare i Bjørvika, Bispevika og Sørenga bygges badeanlegg som, når vannkvaliteten tillater det etter at renseanlegget i Akerselva er på plass i 2014, vil trekke barn og ungdom til sjøen.

Svømmeferdigheten blant skolebarn i Oslo er skral. Særlig i Gamle Oslo bydel er vannsport lite kjent, og svømmeopplæring er viktig både av sikkerhets- og integreringshensyn. Et 25 meters svømmebasseng kan hjelpe hundrevis av barn til svømmeferdigheter i løpet av sommeren. Norges Svømmeforbund er klare til å ta imot utfordringen.

Også andre vannidretter vil ha plass i den nye Fjordbyen. Mulighet for opplæring i seiling, roing, padling og stand up-padling, leie eller lån av båter og brett må være en del av tilbudet. Wakeboard etter kabel hører også hjemme i Oslo. En vannsportspark vil knapt synes i investeringsbudsjettene som nå realiseres i Bjørvika, men vil være svært viktig for dem som skal bo og arbeide her.

Som arena for toppidrett kan Bjørvika oppnå samme posisjon som Tryvann og Holmenkollen. Klassiske vannidretter fornyer seg stadig, og allerede under OL i 2012 står 200 meter kajakksprint, 5000 meter svømming og triatlon på programmet. Seilfinalene avvikles så publikum kan følge med fra tribuner. I Rio de Janeiro i 2016 skal man gå enda lenger i å tilpasse idretten for et større publikum. «Stadium sailing» er det nye begrepet. Også rosporten introduserer i år korte regattaer på 300 eller 500 meter.

Dette åpner for nye muligheter for Fjordbyen Oslo. Verdenscup i roing og padling i Middelalderparken, Open Water Swimming med start og mål foran Operaen, triatlon med løp rundt Akershus og sykling i VM-traseen rundt Ekeberg er realistisk i framtida. 15 km padling i Bunnefjorden kan bli en klassiker, og den spektakulære katamaranklassen Extreme 40, en av det internasjonale seilforbundets fire foretrukne klasser, venter bare på en invitasjon fra Oslo. Samtidig kan Akerselva utvikles til arena for elvepadling.

Oslo kommune har i sammen med dyktige arrangører, reiselivsnæringen og NRK gjort Holmenkollen til en vinner. Nå må Fjordbyen få sin sjanse. Oslo trenger begge.