FLERE HENSYN: Oslofjordens natur, friluftsliv og hensynet til de myke trafikantene på sjøen skal veie tyngst, skrivr Guri Melby fra Venstre. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FLERE HENSYN: Oslofjordens natur, friluftsliv og hensynet til de myke trafikantene på sjøen skal veie tyngst, skrivr Guri Melby fra Venstre. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Vannskuter:

Vannskuter på både godt og vondt

Vannskuter kan være en effektiv farkost, men de er laget for fartslek. Av hensyn til trivselen til folk og natur ønsker vi ikke det i indre Oslofjord.

Meninger

Geir Rognlien Elgvin skriver 1. juli et godt forsvar for vannskuter, og han har helt rett i at vannskuter kan være en være en effektiv farkost. Nettopp derfor er Venstre glad for at forskriften som forbyr bruk av vannskuter er opphevet. Men vi er også glade for at det nå er kommunene som har fått myndigheten til å lage lokalt regelverk, slik at når det er forhold som tilsier det så kan vannskutere strengt reguleres.

Det kan være verneinteresser, slik som sårbar natur og biologisk mangfold, hensyn til annet friluftsliv, tryggheten til kajakkpadlere og andre myke trafikanter til sjøs eller andre lokale forhold som gjør vannskuteren lite velkommen.

Når jeg og Oslo Venstre foreslo at det skulle utarbeides en slik lokal forskrift i Oslo, så var det nettopp fordi vi mener Oslofjordens natur, friluftsliv og hensynet til de myke trafikantene på sjøen skal veie tyngst.

Vannskutere er, på tross av at de kan benyttes til andre formål, laget for fartslek, og de kjøres ofte med høy fart og brå vendinger på samme område over lengre tid. Av hensyn til trivselen til folk og natur ønsker vi ikke det i indre Oslofjord.

Venstre forsøker ikke å mobbe ut den mest miljøvennlige båttypen, slik Elgvin beskriver, men skal vi oppnå en skikkelig miljøeffekt så må hele båtparken elektrifiseres. For mange vil aldri en vannskuter bli et alternativ til en båt. Når Norge nå kan utvikle elektriske ferger, er det ingen grunn til at ikke alle landets påhengsmotorer ganske snart kan bli elektriske.

Elgvin hevder jeg fremstiller vannskuter som en landeplage. Det stemmer ikke, men den hører ikke hjemme overalt. Derfor er jeg glad for at Venstres forslag om lokal forskrift fikk et bredt flertall i Oslo bystyre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.