Vanskelig å bruke, dårlig utvalg og løsninger som ikke virker

Lite imponerende start for den norske eboka.

INGEN FLYING START: Vi har testet begge de to nye, norske ebokløsningene, Bokskya og Emviem. Ingen av dem er spesielt godt egnet til å lokke nye lesere over på brett. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
INGEN FLYING START: Vi har testet begge de to nye, norske ebokløsningene, Bokskya og Emviem. Ingen av dem er spesielt godt egnet til å lokke nye lesere over på brett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag åpnet de digitale dørene til eboktjenesten Bokskya. Men utvalget av ebøker er begrenset, og en rekke forlag har valg å selge bøkene sine via konkurrenten Emviem. For å få tilgang til det beskjedne utvalget norske ebøker må man minimum ha konto på fire ulike nettsteder. Det er nesten skandaløst, skriver Jan Omdahl i sin kommentar.

Men hvordan fungerer de to tjenestene i praksis? Vi har testet Bokskya og noen av nettbokhandlene den er knyttet til, samt konkurrenten Emviem.

Ikke så lett
Å kjøpe en bok på den engelskspråklige Amazon-plattformen er etter hvert blitt en både kjærkommen og lettvint måte å skaffe seg ny litteratur. Takket være en enkel ett-klikks-prosess kan du søke opp og kjøpe en bok, gjerne dagsfersk, og få den levert til pc-skjermen, lesebrettet eller mobilen. Alt unnagjort på under minuttet, om du vet hva du er ute etter.

Fullt så enkelt er det ikke når vi nå har fått tilgang på ebøker i norsk drakt.

For å ta Bokskya først: Dette er ikke stedet du skal gå til om du vil kjøpe eller finne en bok, Bokskya er bare en slags digital bokhylle som eksisterer på nettet - derav navnet «bokskya». Som med andre bokhyller må du derfor lete andre steder om du vil fylle den opp, i dette tilfellet ni tilknyttede bokhandlere.

Akademika, Ark, Bokkilden, Bokklubben, Digitalbok, Haugen Bok, Libris, Norli og Studia. Dette er bokhandlere som er aksjonærer i Bokskya-eierselskapet Den norske Bokdatabasen, og dermed kan operere som salgsledd for bøkene i basen. Andre norske nettbokhandlere kan imidlertid ikke dette, og allerede her begynner forvirringen.

Få nye bøker
Bokskya tilbyr foreløpig få helt nye bøker, i alle fall ikke fra norske forfattere. Årsaken til dette er at Forfatterforeningen og Forleggerforeningen ennå ikke er blitt enige om en royaltysats for nye bøker, kun for backlist-bøker. Fjorårets bøker blir å regne som backlist fra og med 1. mai i år. På Norli.no er det i skrivende stund under 1500 norskspråklige ebøker tilgjengelig, og svært få av dem er da av nyere dato eller skrevet av norske forfattere.

Emviem kan derimot skilte med noen nye, norske bøker. Dette fordi enkelte av forlagene her har inngått midlertidige royalty-avtaler med sine forfattere.

Når du har funnet en Bokskya-bok du har lyst til å kjøpe, og bestemt hvilken bokhandel du vil kjøpe den i, må du registrere deg på bokhandelens hjemmeside og betale for boka der. Deretter må du gå inn på profilsiden din, og koble bokhandelkontoen din opp mot Bokskya-kontoen din - som også må opprettes.

Hver enkelt konto hos de forskjellige bokhandlene må kobles opp mot Bokskya på denne måten. Fordelen med dette er at du skal kunne lese ebøkene dine via Bokskya-biblioteket uansett hvor du er i verden, uavhengig av hva slags maskin du velger å bruke. Vi har kjøpt tre bøker fra tre forskjellige bokhandlere, og alle ligger nå pent på plass i Bokskya, klare til lesing.

I teorien er dette en nobel idé, i praksis er det imidlertid tydelig at løsningen ikke er helt klar for publikum. Flere av bokhandlene vi prøvde å kjøpe bøker gjennom, hadde problemer med enten selve kjøpsprosessen av bøkene, eller oppkoblingen mot Bokskya. Dette er riktignok noe som vil rettes opp ganske raskt, men førsteinntrykket er vanskelig å rette opp siden.

Feilmeldinger
Vi har forsøkt å lese bøker på en rekke plattformer, med vekslende hell. På PC er det mulig å lese Bokskya-bøker via nettleserne Safari og Chrome, mens vi fikk feilmeldinger i Internet Explorer og Firefox. Leseopplevelsen her er av det aller enkleste slaget, uten at du har for eksempel har mulighet til gjøre tekstbredden smalere via oppdeling i spalter.

På iPhone, iPad og Android-baserte systemer (samt andre enheter med gode nettlesere) kan du får du tilgang på Bokskya som en såkalt webapp (som du kan lagre et bokmerke på hjemskjermen din). Straks du er inne på siden, er leseopplevelsen lik som den du møter i nettleseren - men takket være de mindre skjermene er teksten da også i en langt mer akseptabel spaltebredde.

Ettersom Bokskya baserer seg på webapp-modellen, opplevde vi en ganske kritisk mangel på noen av enhetene vi testet på. På en iPhone med siste versjon av iOS var det ikke mulig å få tilgang på bøkene vi hadde lastet ned på enheten når vi koblet oss av nettet - vi måtte med andre ord være online for å få tilgang på lokalt lagret innhold. Dette gjaldt ikke for en iPad og iPhone med eldre programvare - så forhåpentligvis er dette noe som blir fikset raskt. Å ikke kunne lese en ebok på for eksempel et fly, fordi man ikke har tilgang på nett, er en fallitterklæring for en tjeneste som dette (triksene Bokskya oppgir for å omgå dette fungerte ikke).

Støtter ikke Kindle
De som har investert i et Kindle-lesebrett fra Amazon, kan også se langt etter norske ebøker. Standarden som er valgt for Bokskya-bøkene støtter ikke Amazons lesebrett. (Dette blir det så vidt vi kan se ikke opplyst om noe sted, bortsett fra nederst på en spørsmål/svar-side på nettsiden til Bokskya.) Støtte for andre dedikerte lesebrett skal etter sigende komme etter hvert.

De av oss som har brukte egne programmer som Kindle, iBooks eller liknende, er gjerne blitt vant til med raffinerte brukergrensesnitt for ebøkene enn det webapp-løsningen til Bokskya kan stille opp med. På sine hjemmesider opplyser Bokskya derfor at det er mulig å lese de kjøpte bøkene også via egne apps, som Bluefire på iPhone, Aldiko på Android eller programmet Adobe Digital Editions på pc eller Mac. Dette er tredjepartsprogrammer som støtter kopibeskyttelsen Bokskya bruker, levert av Adobe.

I teorien skal man kunne opprette nok en konto, denne gangen hos Adobe, og dermed kunne åpne ebøkene i respektive apper. I praksis virker ikke dette. De lenkene som bokhandlene oppgir for nedlasting av bøker fører til en såkalt acsm-fil hos Bokskya - dette er filer som skal «låse opp» nedlastingen av selve eboken etter en bekreftelsessjekk. Et eller annet sted stopper det imidlertid opp, og verken Bluefire eller Adobe Digital Editions er i stand til å laste ned bøkene.

Lanseringen av Bokskya medfører, som du kanskje skjønner, ingen flying start for den norske eboken. Allerede på papiret vil nok noen bli avskrekket av både høyt prisnivå og manglende utvalg, men inntrykkene blir neppe bedre i møte med tjenestene i bruk.

Som Jan Omdahl påpekte tidligere i sin kommentar, er det nemlig ikke alle bøker som finnes i Bokskya. Her finner du bare bøker utgitt på forlagene som er med på ordningen - og det er på langt nær alle.

Alternativ to
Forlag som J.M. Stenersen, Samlaget, Pax, Kagge, Spartacus, Piratforlaget, Pantagruel og Schibsted har alle valgt å stå utenom, og har i stedet gått sammen om konkurrenten Emviem. Her kjøper man faktisk bøkene direkte fra nettsiden, uten at man må gå via bokhandlerne som i Bokskya.

NORSKE EBØKER

• Bokskya og Emviem er de to største distributørene av norske ebøker.

• Emviem ble lansert fredag 1. april, mens Bokskya ble lansert i dag, 4. april.

• Bokskya er en ren distribusjonskanal, som distribuerer bøker fra blant annet de tre største norske forlagene, til flere norske bokhandler. Men det er kun Bokskyas eierbokhandler som kan selge bøker fra Bokskya.

• Emviem er både distributør og bokhandel, og selger bøker fra flere små og mellomstore norske forlag.

• Mens Emviems bøker foreløpig kun kan leses på iPad, iPhone og iPod Touch, kan Bokskyas bøker også leses på flere andre lesebrett, smarttelefoner og datamaskiner. Men ingen av bøkene kan leses på et av dagens mest populære lesebrett, Kindle.

Denne tjenesten baserer seg på en annen teknisk løsning enn Bokskya, og du vil ikke kunne lesse bøkene du kjøper her inn i den virtuelle bokhylla du opparbeider deg der. Foreløpig er Emviem helt i startgropa, og kan ikke skilte med et større utvalg enn 115 bøker, hvorav 75 er skjønnlitterære.

Vi forsøkte her å kjøpe en krigsdokumentar til 99 kroner, som vi deretter kunne laste ned som en ePub-fil, sikret med samme Adobe-teknologi som i Bokskya. Siden vi her har direkte tilgang til ePub-filen var det etter hvert ikke noe problem å laste denne inn i Bluefire og Adobe Digital Editions (selv om nedlastingslenken var død i over tre timer).

Felles for alle nettsidene vi har vært innom i dag - og det er ikke få - er at de er preget av dårlig design og tungvinte løsninger. Ingen av nettsidene (bortsett fra Emviem) er tilpasset mobil, noe som gjør det lettest (og for noen tvingende nødvendig) å foreta selve kjøpene på en pc eller Mac. Ganske langt fra det vi er vant til hos andre, utenlandske aktører, med andre ord.

Forsøket på å kjøpe ei bok via iPad strandet dessuten fordi iPad ikke støtter bank id-systemet, som er betalingsmåten de fleste bruker.

Pirater mer brukervennlige
At man i det hele tatt må registrere seg to-tre steder for å få kjøpt en bok, er nok til å få dagens nettbrukere til å rygge i døra - og bedre blir det ikke at det vesle utvalget av norske ebøker er fordelt på to konkurrerende aktører som ikke snakker sammen.

Tenk om du måtte vite hvilket plateselskap som hadde gitt ut Rihanna om du ville kjøpe siste skiva hennes?

De siste årene har vist oss hvor langt både musikk- og spillbransjen er kommet i forhold til å møte publikum på hjemmebane. Apple hadde neppe hatt like stor suksess med iPhone om AppStore krevde tungvinte omveier hver gang du skulle kjøpe et program.

Disse leksene er for så vidt noe også bokbransjen har lært av, via tjenester som Amazon og iBooks - bare ikke i Norge. Der andre bransjer har lært at man må gjøre produktene lett tilgjengelig og lettest mulig å kjøpe for å nå en stor kundegruppe, viser de konkurrerende satsingene Bokskya og Emviem at norsk bokbransje fortsatt har et stykke igjen.

Formålet med nye, norske eboktjenester må være å få folk som aldri før har lest en ebok, til å gjøre nettopp det. Etter å ha forsøkt å navigere seg rundt på de norske eboktilbudene i noen timer i dag, er det tvilsomt om store deler av den lesende befolkningen vil orke å gjøre dette - eller skjønne hvordan, for den saks skyld.

Når du først må ut på Google for å søke opp hvilket forlag som eventuelt har gitt ut en bok digitalt, og hvor du kan kjøpe den billigst mulig, kan man - som Forbrukerrådet advarer mot - fort ende opp hos de langt mer «brukervennlige» piratene. Og det er vel ingen tjent med?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer