Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg 2019: Sentralisering

Vanskelig å rekruttere

Problemene med de mindre tilbudene til fødekvinner er ikke nødvendigvis at de er små, men at de er vanskelige å drifte.

DEMONSTRANTER: Mange hundre aktivister var møtt fram for å be statsministeren stanse nedleggelse av Sandnessjøen sykehus. Foto: Hans Arne Vedlog
DEMONSTRANTER: Mange hundre aktivister var møtt fram for å be statsministeren stanse nedleggelse av Sandnessjøen sykehus. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

Moderne omsorg krever ikke bare gynekologer, men anestesileger og kirurger, i tillegg til barneleger. Fagmiljøene på avdelingene med få fødsler blir små, og det er vanskelig å rekruttere fagfolk. I debatten er det viktig å differensiere mellom fødestuer, fødeavdelinger og kvinneklinikker.

Fødestuene er jordmorstyrte og skal bare ta seg av lavrisikofødsler, der mor er frisk og har hatt en normal fødsel tidligere. Fødestuene kan ha svært få fødsler, ned til en i uka.

Kvinner med økt risiko for komplikasjoner skal føde ved fødeavdelinger eller kvinneklinikker. Det er trolig flere høyrisikofødsler nå enn før, selv om det er vanskelig å tallfeste. Økning i BMI i befolkningen og flere fødekvinner med tidligere keisersnitt er noen forklaringer.

Fødeavdelingene skal kunne gjøre keisersnitt og ta seg av komplikasjoner. Der skal det være leger i vakt. På fødeavdelinger bør det være minst fem gynekologer for å ha en vaktordning som er levelig. Det samme gjelder anestesileger, kirurger og barneleger. Leger skal ha et liv utenom jobben og særlig de yngre vil ikke jobbe 60–70 timer i uka, uten kolleger.

De minste avdelingene klarer ikke å rekruttere store nok fagmiljøer, og da kan man stille spørsmål ved den medisinske standarden.

Mengdetrening som et kompetanseproblem er ikke et spørsmål ved fødeavdelingene og kvinneklinikkene, men på fødestuene med svært få fødsler. Der må det finnes hospiteringsordninger som sikrer at jordmødre får nok fødsler til å vedlikeholde sin kompetanse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling