Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å se på

En ny informasjonskampanje om skyteepisoder i USA vekker oppsikt. - Vil støte flere enn den overbeviser, tror USA-ekspert.

STERK KOST: «Back To School»-kampanjen bruker sterke virkemidler. Informasjonsvideoen vises nå på amerikansk TV. Video: Sandy Hook Promise Vis mer

En informasjonsvideo fra den ideelle organisasjonen Sandy Hook Promise bruker sterke virkemidler for å skape oppmerksomhet rundt skyteepisoder på amerikanske skoler.

I videoen ser vi barn som viser fram redskapene de har skaffet seg i påvente av skolestart: ransel, penn og papir, skriveblokker og lyddempende øreklokker.

Snart blir det imidlertid tydelig at dette er alt annet enn en vanlig skoledag: Filmen viser en skolemassakre i full utfoldelse.

En gutt reflekterer tilsynelatende hverdagslig over hvordan joggeskoene hans egner seg ypperlig til å løpe fra massemorderen, mens en gråtende jente sier at hun endelig har fått sin egen telefon. Så blir hun stille, og gjemmer seg for gjerningspersonen.

Til slutt ser vi teksten: «Det er skolestart, og du vet hva det betyr. Skolemassakrer kan unngås hvis du kjenner tegnene.»

Viralt

Filmsnutten hadde ifølge Washington Post premiere på den amerikanske TV-kanalen NBC onsdag morgen. Den er en del av organisasjonens «Know the Signs»-kampanje.

Videoen er også lagt ut på Youtube, hvor den i løpet av tre døgn er sett mer enn to millioner ganger.

Ifølge avisa har 228 000 amerikanske studenter opplevd skyting på læreplassen sin siden Columbine-massakren i 1999.

Sandy Hook Promise ble opprettet i kjølvannet av Sandy Hook-massakren i Connecticut, USA. I 2012 ble 20 barn mellom fem og ti år, i tillegg til seks ansatte, drept da en mann tok seg inn på en barneskole og åpnet ild.

- Vi vil ikke at folk skal snu seg vekk. Å late som om dette ikke skjer løser ingenting, sier Nicole Hockley til NBC-programmet «Today», i et intervju gjort i sammenheng med TV-premieren. Intervjuet er gjengitt av kanalens nettavis.

Vil forebygge

Hockley mistet sin seks år gamle sønn i Sandy Hook-massakren. Broren hans, Jake, overlevde.

Målet med videoen er å forebygge framtidige skyteepisoder. Organisasjonen vil lære barn og lærere hvordan de kan kjenne igjen foruroligende atferd, og gripe inn i tide.

Andre forebyggende tiltak har vært mer direkte. Ifølge The Washington Post har salget av skuddsikre skolesekker økt hvert år siden 2016.

- Jeg vil aldri kjøpe en slik til barnet mitt. Det sender helt feil signal. Han er ikke en soldat på vei til krigen, sier Hockley videre på «Today».

Reaksjoner på kampanjen har i overveiende grad vært positive, og flere av Demokratenes presidentkandidater, deriblant Kamela Harris, har delt videoen i sosiale medier.

- Krisestemning

- Denne videoen var kraftig kost - den er rett og slett vanskelig å se, sier Hilmar Mjelde til Dagbladet. Han er USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen (UiB).

Videoen vitner om den skjerpede politiske tonen i den amerikanske våpen- og masseskytingsdebatten, mener han.

- Det er oppstått en krisesituasjon-stemning i USA, der våpenforsvarerne er mer på defensiven enn de har vært på lenge. Vi kan snakke om en terskeleffekt i debatten etter de siste skytingene.

At noe må gjøres, er en utbredt oppfatning, forteller han.

- Våpeninteressegruppen NRA er også på defensiven, delvis på grunn av interne problemer. Vi er i ferd med å få en noe mer jevnbyrdig debatt mellom våpenforsvarere og våpenmotstandere.

Mjelde kommer nettopp tilbake fra New Hampshire. Der var han på valgmøte med Bernie Sanders, presidentkandidat for Demokratene.

- Han tok opp nettopp dette. Det absurde i at skolebarn nå må trene på hva de skal gjøre om det oppstår en masseskyting. Pete Buttigieg (også presidentkandidat for Demokratene, red.anm.) snakket også om ei ung jente som fortalte ham om hvor redd hun var for skoleskyting.

- Polarisert og uforsonlig

Andre kandidater, som Beto O’Rourke, tar til orde for våpenkonfiskering. Mjelde mener imidlertid at USAs politiske system er designet for å bremse nettopp den typen stemningsbølge som «Know the Signs»-kampanjen er en del av.

- Tanken er at opphetet debatt gir overilte vedtak. Det er mye lettere for våpenforsvarerne å stoppe en ny lov i Kongressen enn det er for våpenmotstanderne å få den vedtatt, slik reglene der er.

Et av tiltakene som diskuteres konkret, er å utvide bakgrunnssjekken våpenkjøpere må gjennom. Mjelde mener det er tvilsomt at forslaget vil få gjennomslag.

- Retten til å bære våpen er grunnlovsbeskyttet, og det gjør det veldig vanskelig å lage strengere lover.

Debatten er allerede «polarisert og uforsonlig», mener Mjelde.

- Demokratene ser våpen som problemet. Republikanerne mener våpen er det eneste som kan beskytte mot «bad guys» med våpen.

Han tror ikke videoen vil ha noen nevneverdig effekt.

- Folk forandrer veldig sjelden mening når de konfronteres med ny informasjon. Det viser forskningen. Følelser går foran fakta - denne videoen vil støte flere enn den overbeviser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling