- VANSKELIG: - I ett år har jeg har ligget blødende på offentlighetens torg med et spyd i brystet, i mammahjertet, sa Anna Wahlgren om kritikken fra sin datter Felicia Feldt. Jon Michelet (t.v.) syntes det hele var ubehagelig. Foto: Sigge Klemetz/Stella pictures
- VANSKELIG: - I ett år har jeg har ligget blødende på offentlighetens torg med et spyd i brystet, i mammahjertet, sa Anna Wahlgren om kritikken fra sin datter Felicia Feldt. Jon Michelet (t.v.) syntes det hele var ubehagelig. Foto: Sigge Klemetz/Stella picturesVis mer

«Vanskelig å sitte der»

Barnebokforfatter Anna Wahlgren kom med kraftig kritikk mot sin datter under gårsdagens «Skavlan». Flere reagerer på at den betente familiefeiden ble fredagsunderholdning.

Forfatter Jon Michelet var blant gjestene hos Skavlan, og innrømmer at det var ubehagelig å sitte og høre på Anna Wahlgrens bidrag til den pågående familiefeiden.

Anna Wahlgrens «Barnaboken» var en slags bibel for progressiv barneoppdragelse for foreldre over hele Norden fra den ble gitt ut i 1983. Opptredenen i går kveld var et slags tilsvar fra den nå kontroversielle forfatteren.

I fjor satt hennes datter Felicia Feldt hos Skavlan, og ga sin versjon av det som igjennom 80-tallet var et nærmest offentlig familieliv i Sverige.

Der knuste hun bildet av familien hun hadde vokst opp i som harmonisk, og morens rolle som forbilde. I boka «Felicia Forsvann» beskriver hun seksuelle overgrep i barndommen og et hjem preget av alkoholisme og aggresjon.

I går var det Anna Wahlgrens tur til å svare.

- Et drapsforsøk - Det var et drapsforsøk. Og det er ikke selvsagt at jeg sitter her. Man kan dø av et knust hjerte. Man trenger ikke ta livet av seg. Man dør fordi hjertet brister, sa hun om sin reaksjon på datterens opptreden på Skavlan for et år siden.

- Boka var et totalt sjokk. I ett år har jeg har ligget blødende på offentlighetens torg med et spyd i brystet, i mammahjertet, sa hun.

Wahlgren antydet videre at det var Felicia Feldts far, en av seks menn hun har vært gift med, som sto bak anklagene i boka «Felicia Forsvann». Skavlan måtte da minne henne på at vedkommende far ikke var til stede for å kunne forsvare seg.

- Har man ikke egentlig tapt hvis man ligger i krig med sitt eget barn, spurte Fredrik Skavlan.

- Man er ikke i krig med en krypskytter, svarte Wahlgren.

- Helt forferdelig Jon Michelet var en av de andre gjestene på NRK-talkshowet.

- Det var en vanskelig situasjon å være i, sier Michelet - som gjennom et langt liv er blitt vant til høye bølger og høy sjø.

- Det ble en tøff situasjon å få i fanget for alle som var der, sier Michelet og fortsetter:

- Jeg var gjest, og det eneste jeg kunne gjøre, var å forholde meg rolig, sier Michelet til Dagbladet.

Han synes situasjonen mellom Anna Wahlgren og datteren Felicia Feldt er helt forferdelig.

- Det jeg tenker er: Fins det ingen mulighet til forsoning mellom mor og datter, sier Michelet som synes det var vondt og vanskelig å være vitne til konflikten.

- Her er en mor som forsvarer seg med nebb og klør mot sin datters anklager. Det er en forferdelig bitter strid.

- Har intet på TV å gjøre Ikke alle var like bekvemme med at siste runde i den betente familiefeiden ble sendt som fredagsunderholdning. På sosiale medier reagerte mange på programmet.

«Skavlan har rett. I krig med dine barn har du allerede tapt. Men den slags har intet på TV å gjøre. Og hun gjør det hele verre og verre.», skriver tidligere justisminister og forfatter Anne Holt på Twitter.

Aftenpostens TV-kommentator Vidar Kvalshaug likte heller ikke det han så:

«Har nå sett Wahlgren hos Skavlan. De slapp til alt som researcheren i TV pleier luke bort før sending. Triste greier, men sikkert ?bra TV'», skrev han på Twitter.

Også i Sverige har reaksjonene vært mange, både mot Anna Wahlgren og mot «Skavlan».

Dagbladet forsøkte seint i går kveld å nå Skavlans presseansvarlige, uten hell.