Vanskelig for The Osbournes

Sønnen i huset måtte starte på anti-depressiva. Ozzy har havnet på flaska, Sharon har fått kreft og reality-showet fortsetter.

Det blir reality i sin mest dystre form når Ozzy og ungene skal på TV og kjempe mot mor og kone Sharons kreft.

Ny sesong på lufta i USA

Matriarken i familen, Sharon Osbourne, har tykktarmkreft. Likevel fortsetter serien. I dag starter første episode i sesong to i USA.

MTV forsøker å beholde galskapen som gjorde den første sesongen til kanalens største hit noen sinne. Men heavy-rockeren, hans kone og to av deres tre barn har forandret seg siden de åpnet hjemmet sitt for første gang for to år siden.

De sprer fortsatt om seg med banning og amerikanske sensurfolk har som vanlig en stor «pipe»-jobb i gjøre før hvert eneste program.

Og Ozzy sleper seg fortsatt rundt i huset og babler usammenhengede om den jævlig vanskelige fjernkontrollen.

Men Osbournes er ikke lenger bare en søt, dysfunksjonell familie. De driver et multimedia-konsert, med alt fra bøker til dukker til salgs i butikken. Forandringen er åpenbar fra første epiode som norske seere kunne se på TV Norge i oktober.

På middag hos presidenten

De har blitt større siden sist.

I sesongpremieren flyr Ozzy og Sharon til Washington for å delta på den årlige middagen for korrespondenter i Det Hvite Hus. Der er de gjestene til Fox Channels Greta van Susteren. Og Ozzy får til og med traktering av selveste president George W. Bush.

Hjemme gjør 17-åringe Jack sine hoser grønne hos elleville fans som ligger på lur utenfor huset for et lite glimt av den nå verdenskjente familen og deres stadig økende antall gneldrebikkjer og inkontinente katter.

Datter Kelly, 18, øver før MTV Movie Awards der hun skal framføre sin versjon av Madonna-hiten «Papa Don\'t Preach». Låta er den første singelen fra hennes debutskive som slippes på det amerikanske markedet i dag, helt tilfeldigvis.

- Ting går bra akkurat nå, sier Sharon i sesongstarten.

- Alt går så bra for oss, at jeg går rundt og tenker på at noe skal komme å ødelegge det, tilføyer mor i huset.

Kreften forandrer alt

Og der var mor et foranskutt lyn. I begynnelsen av episode to kommer nemlig Sharons kreftdiagnose. Og vi seerne får se alt.

50-åringen diskuterer sykdommen på sin vanlige, praktiske måte, og inviterer til og med kameraene med på sin første kjemoterapi-behandling. Men tonen i showet skifter.

Ozzy selv alternerer mellom å drikke kraftig og praktisere yoga backstage på sin Ozzfest-turne. Etter en rekke telefonsamtaler bryter han sammen.

- Jeg er bekymret for ham. Jeg vet ikke hvor lenge han kommer til å vare, sier Sharon.

Ozzy selv sier at hjertet hans sliter hver eneste dag han står på scenen.

Jack sliter også

Jack surfer i Malibu med gutta fra rockbandet Incubus og bryter et bein i albuen i et mislykket forsøker å tøffe seg.

Jack synes det nye livet har blitt vanskelig. Han forteller at en masse folk ikke liker han.

Han har fått søvnproblemer, droppet ut av skolen og måtte knaske antidepressiver en peridoe.

Gutten fikk medisinen Zoloft, men sluttet på grunn av de «seksuelle bivirkningene», som han ikke vil utdype noe videre. Et av problemene er at han ikke kan bevege seg uten livvakt.

- Folk skriver trusler til meg. Jeg har fått bank, en ørefik på et utested og mange kjører fordi huset vårt og truer meg, sier Jack til New York Times.

Jack får heller ikke sove.

- Jeg klarte ikke å sove før 8 på morran, forteller Jack når han ser tilbake på første sesong med serien. Det var en av grunnene til at han sluttet på skolen. Jack er som begge sine to søsken og sin far dyslektisk og sleit kraftig.

Mor Sharon var først skuffet, men ikke overrasket:

- Vi er ingen akademisk famile, vi er gatesmarte, sier mor.

Et annerledes reality-show

- Det handler om deres varme kjærlighet og respekt for hverandre og måten de beskytter hverandre på. Og også om at de takler situasjoner på en så modig og fortsatt absurd måte, sier Lois Curren, som er MTVs sjefsserieutvikler. Det var han som hjalp til i planlegginga av «The Osbournes» helt fra starten av.

20 episoder er planlagt i den andre sesongen. Ti skal sendes nå, og 10 kommer i 2003.

Til tross for at Osbournes er over alt for tida, ser ikke verden ut til å ha gått lei av dem

- Dette er ikke vanlig skamme-seg-TV. De fleste realityshowene går ut på å se på folk som gjør pinlige ting. Dette er ikke slik. Dette er ikke en dysfuksjonell familie. Det er en familie som har måttet bane sin egen vei, sier professor James B. Twitchell ved Universtitetet i Flordia. Han har skrevet bøker om moderne fenomener som dette, og innrømmer overfor AP at han er like hekta som alle andre.

- Folk sier at de kommer til å bli lei av dette. Noen folk, som meg selv, kan aldri få nok, avslutter eksperten på området.

Kreft i fokus

Sesong 2 av «The Osbournes» fokuserer på Sharons kreftsykdom.

- Vi har kjøpt rettighetene til 30 episoder med The Osborunes, sier informasjonsmedarbeider Britt Ekensteen i TV Norge.

Det betyr at sesong to av serien kommer på norske skjermer neste år. Sesong en avsluttes 9. januar. Deretter må vi vente på at MTV har sendt alle sine episoder. Det betyr enten til våren eller til høsten.

Alle Sharon-fans kan heldigvis puste lettet ut.

Sharon forteller til New York Times at hun er på bedringens vei og at de siste blodprøvene ikke viste noen tegn på kreftceller. Det er Sharon glad for. Men tidligere i høst sa hun at hun angret på hele TV-opplegget hun satte igang. Blant annet på grunn av alle problemene sønnen Jack har fått.

Få din dose på nettsidene til The Osbournes.

<B>LYKKELIG FAMILIE:</B> På mange måter er Osbournes en lykkelig familie, de bare krangler ganske mye. Her er hele slekta på Emmy Awards Sunday i september.
<B>KELLY:</B> Gjør det bra med egen sangkarriere. Nå slippes soloskiva som vi har fått en forsmak på med hiten «Papa don\'t preach».
<B>I GAMLE DAGER:</B> Ozzy med et av barna på fanget.
I HUSET:</B> Her filmes familiens reality-show som i USA starter på sesong to tirsdag.
KJØP THE OSBORNES:</B> Familien selger nå all slags morosaker til publikum. For eksempel denne usensurerte t-skjorta.
<B>HAR IKKE DAMETRØBBEL:</B> I følge eget utsagn har ikke Jack problemer med damene. Og tilbudet var visstnok ganske bra også før han ble TV-kjendis. Her står han ved siden en uidenifisert av slaget på moteshowet Fashion and Licks 2002.