Vant alles hjerter

CANNES (Dagbladet): En sjokkskadd servitør på jakt etter en såpestjerne har tatt Cannes med storm. - Og vi som bare prøvde å ikke få sparken fra innspillingen, sier Renée Zellweger lattermildt om «Nurse Betty»-rollen.

Så legger hun til: - Jeg er så stolt over å være her.

Slikt skal sies på en prestisjetung festival, men det er noe med Zellweger som gjør at man umiddelbart tror henne. Hun er en ujålete, blid og oppmerksom del av et muntert lag bestående av regissør Neil Labute, komikeren Chris Rock og Greg Kinnear. Sistnevnte var i Cannes for 11 år siden som tv-journalist «på jakt etter intervjuer med pompøse skuespillere». Og dermed er tonen satt for seansen.

«Nurse Betty» er Labutes tredje film og står for noe nytt fra den kanten. De forrige, «In The Company of Men» og «Your Friends and Neighbours», tok kynisk elegant for seg mellommenneskelige forhold. Hans nye er varm, morsom og smart. Betty ser sin ektemann bli regelrett skalpert av to leiemordere (Morgan Freeman og Chris Rock) og går inn i fortrengningens sjokktilstand. Hun er en elskelig sjel med én lidenskap i livet: såpestjernen i serien «A Reason For Love». Nå legger hun i vei for å finne ham i den faste tro at de en gang var forlovet.

Overbevisende

Zellweger har ikke sett stort på såper siden 12-årsalderen, påstår hun, før innspillingen tvang henne til nærstudier. Men komedier var i hvert fall ikke nytt for henne.

- Dette er mye av en situasjonskomedie, der mye av moroa ligger i Bettys dilemma til enhver tid. Hun er også en unik person det var viktig å være ærlig overfor. Det gjelder å kunne overbevise folk om hva hun tror på.

«Nurse Betty» gjør faktisk ikke narr av folks hang til tv-såper, selv om den raljerer ellevilt over fenomenet.

- Media skaper lett stjerner, og det er lett å bli besatt av dem, sier Neil Labute.

- Her handler det om hvordan grensen mellom virkelighet og drøm kan bli tilsløret, om hvordan det er mulig å krysse en grense. Hadde vi ikke hatt såper, ville TV funnet annet å forføre med. Folk har et ønske om å flykte litt fra sitt eget liv, et eller annet sted hvor de kan fjerne seg fra egne vanskeligheter.

Lett tone

Renée Zellweger var regissørens første og eneste valg til Betty-figuren. - Hun har noe søtt over seg som gjorde at jeg visste hun ville kunne tro på handlingen, sier han. Så blir alle spurt om hvordan det var å jobbe med damen, og hos Chris Rock sitter replikkene avslappet løst:

- Å, du vet - bare vi fikk henne til å bade...

Det svarte komikerfenomenet har et par av filmens morsomste scener. På spørsmål om hvordan Cannes fortoner seg, sier han:

- Som alle, vet vokste jeg opp bare et par kvartaler unna. It's great to be back.

Zellweger bor på sin side i London for tida, hvor hun er i hardt arbeid med engelsk aksent for rollen i «Bridget Jones». Og ja da, skuespilleren fra Austin kunne godt tenke seg å utforske sin halvnorske bakgrunn bedre.

MUNTERT LAG I MUNTER FILM: Norske Renée Zellweger er Nurse Betty i filmen om jakten på en drøm og en såpestjerne. Chris Rock jakter på sin side på henne i Neil Labutes konkurransedeltaker i Cannes, mens Greg Kinnear har rollen som tv-stjerne.