Mammon vant Emmy:

Vant Emmy-pris: NRK sier nei til ny sesong

Serieskaperne har ideen til en tredje sesong klar, men om den vil bli realisert er uklart.

PRIS: Sesong to av NRK-serien «Mammon», med blant andre Jon Øigarden og Nils Ole Oftebro i sentrale roller, fikk Emmy for beste internasjonale dramaserie. FOTO: NRK
PRIS: Sesong to av NRK-serien «Mammon», med blant andre Jon Øigarden og Nils Ole Oftebro i sentrale roller, fikk Emmy for beste internasjonale dramaserie. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NRK-serien «Mammon II» vant Emmy-pris for beste internasjonale dramaserie, under årets prisutdeling. Dette er første gang en norskprodusert serie vinner Emmy i dramakategorien.

Serieskaperne Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen har skrevet en såkalt storyline for sesong tre av «Mammon»-serien, men når den eventuelt vil være er klar på TV-skjermen, er ikke klart. Brødrene Stenberg Eriksen sier til Dagbladet at NRK har sagt nei til en tredje sesong.

Det bekrefter også NRK.

- Ja, vi hadde en tredje sesong av «Mammon» oppe til diskusjon i fjor, og da falt valget på andre serier, sier Arne Helsingen, TV-sjef i NRK, til Dagbladet.

Han forteller at de har ressurser til å produsere to til tre store serier i året, i tillegg til de rimeligere dramaseriene, og at det derfor er hard prioritering mellom mange gode forslag.

- Vi bruker kanskje 60-70 millioner på en stor TV-serie. I Norge utvikles det veldig mange gode dramaideer, så man velger mellom veldig mange gode dramaforslag, sier han, og avviser at de vraket «Mammon» fordi ideen til den tredje sesongen ikke var bra nok.

- Diskutere hva vi skal gjøre

- Vil dere revurdere avgjørelsen etter at andre sesong vant Emmy?

- Det er vanskelig å si nå dagen etter. Vi har mange gode prosjekter under utvikling og produksjon. Vi sier aldri nei til prosjekter for all framtid. Men da vi hadde dette oppe til vurdering i fjor falt valget på andre titler. Vi er et lite land med begrensede ressurser, og da er det hele tiden begrenset hva vi kan gå videre med, og hvilke nye titler vi kan lage, sier Helsingen.

«Mammon» er laget av Vegard Stenberg Eriksen, sammen med broren og manusforfatteren Gjermund Stenberg Eriksen. Etter at de stakk av med prisen natt til tirsdag, norsk tid, forteller de at de nå må se på hvordan de kan realisere en tredje sesong.

- Vi må diskutere hva vi skal gjøre. Vi synes det hadde vært fint med tre sesonger for å få en avslutning, sier Stenberg Eriksen, men forteller at hvilken TV-kanal serien skal gå på, må være klart først.

- Parodisk nyttårskalkun

Selv om NRK sier nei til en ny sesong, er Helsingen tydelig på at han er imponert over hva brødrene har skapt.

- Jeg har fulgt satsingen på «Mammon» sesong en og to, og hvordan Gjermund og Vegard har kommet med noe nytt på det norske markedet. Det er bra å se hva de får til. All ære til dem, skuespillerne og alle som har bidratt, sier Helsingen, og legger til at han synes det er utrolig gøy og fortjent at de vant prisen.

STATSMINISTER: Trond Espen Seim (midten) har rollen som statsminister Michael Woll i sesong to av «Mammon». Foto: Glenn Meling / NRK Video: NRK Vis mer

Sesong to av «Mammon» hard medfart av Dagbladets anmelder, Tom Stalsberg, som ga sesongen terningkast to, og kalte den en parodisk nyttårskalkun.

- Vil du bruke tid på en serie som benytter seg av absolutt alle klisjeer som noensinne er påtenkt eller misbrukt tidligere i amerikanske, og i diverse nordisk krimserier - og filmer, ja, da er denne gravalvorlige krimserien - som glir over i den reneste parodi - midt i blinken for deg, står det i anmeldelsen.

Løse tråder

Anmelderne i medie-Norge ga svært forskjellige terningkast til serien, og sesong to fikk blant annet terningkast seks i Aftenposten.

Etter at siste episode rullet over skjermen i februar 2016 reagerte også mange seere på at løse tråder ikke ble nøstet opp, og diskusjonene gikk blant annet på Twitter.

Sist gang et norsk navn var å finne på Emmy-vinnerlistene var i 2015. I november for to år siden fikk Anneke von der Lippe pris for sin tolkning av politietterforskeren Hele Stikkeland i serien «Øyevitne», som er den første norske skuespilleren som noensinne er blitt tildelt den internasjonale Emmy-prisen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer