Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vant fram i navnestrid

Ingrid Helene Håvik i Highasakite får rettighetene til bandnavnet, melder VG.

FIKK MEDHOLD: De tidligere medlemmene av bandet Highasakite har ligget i strid om rettighetene til bandnavnet. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt vokalist Ingrid Helene Håvik eneretten til varemerket. Foto: John T. Pedersen
FIKK MEDHOLD: De tidligere medlemmene av bandet Highasakite har ligget i strid om rettighetene til bandnavnet. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt vokalist Ingrid Helene Håvik eneretten til varemerket. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Vokalist og låtskriver Ingrid Helene Håvik, kjent fra bandet Highasakite, har fått eneretten til varemerket Highasakite. Dette melder VG.

Striden om hvem som har rett på bandnavnet, har pågått siden 2017. Nå har Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) avgjort saken, og altså gitt Håvik retten til bandnavnet.

Konflikt etter brudd

Det er over to og et halvt år siden ryktene begynte å gå om brudd i Highasakite. Gruppa ble startet i 2010 av vokalist og låtskriver Håvik og trommis Trond Bersu, og to år senere ble keyboardist Marte Eberson, gitarist Kristoffer Lo og keyboardist Øystein Skar med.

Men Håvik og Bersu ønsket å fortsette uten Eberson, Skar og Lo. I januar 2017 registrerte Håvik varemerket Highasakite som privatperson hos Patentstyret.

Eberson, Skar og Lo klagde imidlertid til Patentstyret, og i august 2018 meldte VG at de hadde bestemt at alle de fem medlemmene eide varemerket gjennom sitt felles selskap Highasakite DA.

PRISBELØNTE: Highasakite fikk stor suksess både i Norge og internasjonalt. I 2014 fikk de Spellemannspris innen kategorien årets popgruppe, og Håvik fikk pris som årets komponist. Foto: Bjørn Langsem
PRISBELØNTE: Highasakite fikk stor suksess både i Norge og internasjonalt. I 2014 fikk de Spellemannspris innen kategorien årets popgruppe, og Håvik fikk pris som årets komponist. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Håvik påklagde avgjørelsen til KFIR, som nå altså har snudd Patentstyrets avgjørelse og gir Håvik medhold.

«Klagenemnda kan kort konstatere det åpenbare; at HIGHASAKITE er et særpreget kjennetegn for de varer og tjenester det gjelder og har vært sammenhengende i bruk siden 2010», heter det i avgjørelsen hos KFIR, ifølge VG.

Stor suksess

Det var med andrealbumet «Silent Treatment» (2014) at det daværende femkløveret Highasakite fikk sitt store gjennombrudd. Plata lå på VG-lista i utrolige 92 uker sammenhengende, vant flere Spellemann-priser og fikk sekser på terningen hos Dagbladets anmelder.

I åra som fulgte turnerte bandet, og spilte på en rekke store festivaler rundt om i verden.

Da Dagbladet intervjuet bandmedlem Marte Eberson før jul i fjor, fortalte hun at konflikten med de tidligere bandkollegene har preget henne sterkt.

- Det er ikke lett når du havner i konflikt med mennesker du har vært nær venn med i mange år, sa keyboardisten da.

Eberson har blant annet satset videre som LØV, der også Øystein Skar fra Highasakite er med.

- Framstilt som Cruella de Vil

I februar fortalte Ingrid Helene Håvik til Dagbladet at hun følte hun hadde blitt «framstilt som Cruella de Vil» i pressen, etter alle sakene om konflikten i bandet.

- Det har vært litt den der «nyter friheten, sparker medlemmer». Det har blitt framstilt som om jeg nyter å være stygg, at jeg er en diva, sa Håvik til Dagbladet.

Vokalisten sa da at den endelige dommen ikke kom til å ha noe å si rent praktisk, bare økonomisk. Bandet ga ut fjerdeplata «Uranium Heart» tidligere i år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media